Un protest a avut loc în București, în Piața Victoriei, miercuri seară, 3 mai, după ce Comisia juridică a Senatului a adoptat amendamentele la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi.
La propunerea lui Traian Băsescu (PMP) și a lui Liviu Brăiloiu (PSD), senatorii juriști au votat astfel un amendament la proiectul legii pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate prin care se grațiază persoanele condamnate pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență. De asemenea, sunt grațiate fapte săvârșite de către membrii instanțelor de arbitraj sau în legătură cu aceștia sau fapte săvârșite de funcționari străini sau în legătură cu aceștia.
Decizia de grațiere a acestor fapte a fost luată în comisie cu cinci voturi „pentru” și trei „împotrivă”.
Protestarii din Piața Victoriei au scandat lozinci împotriva partidelor din actuala coaliție guvernamentală și împotriva grațierii faptelor de corupție. De asemenea, ei au aprins la unison lanternele de la telefoanele mobile, au fluturat steaguri ale României, UE și Republicii Moldova.
Pe pancartele purtate de unii dintre protestatari se puteau citi mesaje cum ar fi „În ritm de Conga, PSD transformă România” (cei trei trandafiri din sigla PSD au fost înlocuiți cu trei palmieri), „Dar chiar nu putem să ne înțelegem omenește?”, „Ajunge 27 de ani cu criminalii lustrației”, „Penalii ‘emanați’ să fie judecați”, „Fără corupți.”
„Trebuie să ne apărăm țara de hoți. Când legea devine fărădelege, rezistența este o datorie! Ne schimbăm azi programul și ne revedem în stradă”, se arată în descrierea protestului. „NU grațierii corupților – OUG 13 revine. Și noi!”.
„Ne vedem la Victoriei pentru că acela a rămas punctul de reper. Acolo știm că ne-am întâlnit. Dar imediat ce vom fi suficient de mulți (și sperăm ca duminică să fim foarte mulți) vom merge spre Parlament, care e ținta principală a protestului. Nu ne întrebați de ce acolo și de ce nu dincolo, vom merge oricând unde vreți. Important e să fim mulți. Așa că mai bine întrebați-vă prietenii dacă ies acum în Stradă”, se arată pe pagina Corupția Ucide.
Președintele PSD Liviu Dragnea a reacționat cu un mesaj pe Facebook prin care afirmă că nu susține o lege a grațierii pentru fapte de corupție:
„Dezaprob categoric votul din Comisia Juridică de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind grațierea faptelor de corupție. Am spus tot timpul și îmi mențin punctul de vedere că nu susțin grațierea infracțiunilor de corupție. Înțeleg că raportul final nu a fost încheiat. Voi avea o discuție cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conțină aceste amendamente”, a scris Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat:
„Am mai spus-o și o repet: Guvernul susține legea grațierii în forma propusă inițial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la grațierea faptelor de corupție, nu au susținerea Executivului”.
Președintele Klaus Iohannis s-a declarat „neplăcut surprins” de acest vot:
„Deocamdată, fiind în comisie, nu o să mă exprim, dar sunt neplăcut surprins, ca să zic totuși ceva despre evoluția din comisie”, a spus Iohannis, aflat la Suceava, potrivit Agerpres.