Muncitori români, exploatați în serele din Italia și cazați în condiții deplorabile. Angajatorul denunțat la autorități

- Conținut sponsorizat -

Recent, forțele de ordine din Vittoria, Italia, cu sprijinul personalului de la Agenția de Sănătate Publică din Ragusa (Sicilia) și al Serviciului de Prevenire și Protecție la Locul de Muncă, au realizat o serie de controale prin care au fost evidențiate încălcări grave ale drepturilor lucrătorilor în sectorul agricol, o problemă cunoscută în aceasta țară sub numele de „caporalato”.

În urma inspecțiilor efectuate la o fermă agricolă din Vittoria, relatează publicația Quotidiano di Sicilia, specializată în cultivarea de legume și pepeni în sere, au fost descoperite nereguli semnificative în ceea ce privește angajarea lucrătorilor.

Polițiștii au constatat prezența mai multor muncitori de naționalitate română care lucrau în sere.

Se pare că unii dintre acești lucrători nu aveau un contract de muncă legal, în timp ce alții, deși erau angajați oficial, primeau un salariu zilnic cu mult sub cel prevăzut de Contractul Colectiv Național și Regional.

Echipa Agenției de Sănătate Publică a putut confirma faptul că niciunul dintre lucrători nu purta echipament de protecție, nu participaseră la cursuri de formare profesională și nu efectuaseră controale medicale.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În plus, s-a descoperit că unii dintre muncitorii implicați în acest presupus caz de „caporalato” erau cazați în locuințe care, datorită condițiilor igienico-sanitare precare, erau complet neadecvate pentru a fi locuite.

În urma acestor constatări, proprietarul serei a fost denunțat autorităților judiciare pentru încălcări legate de exploatarea forței de muncă și, de asemenea, pentru angajarea unui cetățean străin fără a respecta reglementările privind șederea pe teritoriul italian.

În prezent, poliția efectuează verificări suplimentare pentru a combate aceste practici, în încercarea de a asigura egalitatea de drepturi la locul de muncă pentru toți cetățenii, indiferent de naționalitate, și de a proteja companiile care respectă reglementările în vigoare în domeniu.

Prin aceste acțiuni, autoritățile italiene speră să reducă acest fenomen de exploatare a muncii în agricultură, în care lucrătorii sunt angajați și controlați de intermediari numiți caporali.

Acești caporali exploatează de obicei lucrători vulnerabili, cum ar fi imigranții, plătindu-i cu salarii foarte mici și oferindu-le condiții de muncă și de viață precare.

- Mai multe după publicitate -