Moldoveni exploatați în Italia. Badante, zidari și muncitori în agricultură lucrau la negru și plăteau pentru un loc de muncă

- Conținut sponsorizat -

O rețea de infractori formată din 14 persoane a fost destructurată la Roma în urma plângerii depuse de o tânără din Republica Moldova care a fost hărțuită de angajatorul ei, informează ziarul La Repubblica.

Liderul rețelei era Antonino Ingrassia, un bărbat italian de 74 de ani, supus măsurii de arest la domiciliu împreună cu alte două persoane de cetățenie moldovenească: Liuba Spac și Elena Munteanu.

Promițându-le locuri de muncă în Italia, cei trei aduceau persoane din Republica Moldova, înscriindu-le într-o asociație umanitară fictivă, apoi le plasau la locuri de muncă unde lucrau la negru, fără niciun drept. De asemenea, oamenii erau nevoiți să plătească atât pentru dosarul de înscriere în așa-zisa asociație, cât și pentru locul de muncă oferit.

Îngrijitoare sau menajere, muncitori în construcții sau lucrători în agricultură. Aacestea erau locurile de muncă promise cetățenilor moldoveni de către membrii rețelei, care aveau și un sediu, într-un birou CAF (centru de asistență fiscală) din Roma, gestionat de fiicele lui Ingrassia: Sara Valentina și Susanna Maria (anchetate în stare de libertate). În realitate, moldovenii erau escrocați și apoi exploatați, fiind plasați la locuri de muncă unde lucrau la negru.

Acuzațiile la adresa membrilor acestei grupări sunt: asociere infracțională ce vizează facilitarea imigrației ilegale și intermedierea în exploatarea forței de muncă străine, în principal din Republica Moldova.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ancheta a fost inițiată încă din septembrie 2018, după plângerea unei tinere menajere care a declarat carabinierilor că angajatorul ei, un bătrân în vârstă de 71 de ani, a încercat să abuzeze de ea. Acesta îi solicitase să aibă raporturi intime cu el în schimbul unor cadouri, dar ea îl refuzase. Anchetatorii au dorit să aprofundeze mărturia victimei, pentru a înțelege cum a ajuns aceasta în Roma și la locul de muncă respectiv.

Totul se învârtea în jurul unui site de anunțuri moldovenesc, unde erau propuse oferte de locuri de muncă în Italia. Un compatriot de-ai fetei, sub un nume de utilizator italian, a contactat-o ​​online și i-a oferit, contra unui comision de 350 de euro, un loc de muncă în Peninsulă ca îngrijitoare sau chelneriță. Ea a acceptat și a ajuns la Roma cu autocarul, fiind apoi însoțită de individ la CAF-ul din cartierul Eur, de unde a fost dusă ulterior la locul de muncă.

Carabinierii au descoperit ulterior că același sistem a fost folosit și pentru alți moldoveni, aceștia fiind aduși în Italia cu viză de turism pentru trei luni și apoi trimiși la muncă sub acoperirea angajării „au pair” (în care angajatul muncește și locuiește în casa familiei angajatoare).

Moldovenii erau înregistrați în asociația umanitară fantomă, plătind 350 de euro fiecare, iar locuri de muncă la negru pentru ei erau găsite chiar și în regiuni mai îndepărtate: în vecinătatea regiunii Lazio, în Sicilia, Campania, Calabria și Lombardia.

„Odată ce începeau să lucreze, beneficiau de protecția asociației infracționale pentru șederea ilegală pe teritoriul național”, se explică într-un comunicat dat de polițiștii de la „Commissariato Esposizione”.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, anchetatorii au dispus măsuri preventive pentru alte două persoane despre care se presupune că erau implicate în această rețea. Este vorba despre Petru Clichici, care locuiește în Roma și căruia i s-a interzis să părăsească localitatea de rezidență, precum și Rossana di Paola, originară din regiunea Abruzzo, care este obligată să se prezinte zilnic la poliție.

- Mai multe după publicitate -