Mister asupra morții unui român din Italia, sindicatele solicită anchetarea cazului

- Conținut sponsorizat -

Uniunea sindicală Fillea Cgil din Italia solicită clarificări din partea autorităților asupra activității românului Gheorghe Diaconu și asupra dinamicii accidentului în care acesta și-a pierdut viața.

Bărbatul român avea 48 de ani și a murit marți, 2 iunie, în localitatea italiană Monterosso din provincia La Spezia, după ce a căzut într-o râpă adâncă de circa 5 metri și s-a lovit de zidul unei construcții vechi. În imediata apropiere a locului unde s-a produs incidentul sunt în lucru două șantiere, iar Gheorghe Diaconu ar fi mers să ia o scară pe care o împrumutase muncitorilor. El ar fi alunecat din cauza vegetației și ar fi căzut pierzându-și viața.

Reprezentanții sindicatului de sector susțin că românul ar fi putut lucra chiar el, la negru, pe unul dintre cele două șantiere și că ipoteza inițială că ar fi mers să ia o scară este una falsă, pentru a se ascunde responsabilitățile angajatorului. „Prea multe mistere în cazul morții lui Gheorghe Diaconu, la Monterosso”, sunt de părere sindicaliștii Fillea Cgil. Ei solicită în mod oficial să se facă „lumina necesară” asupra tragediei.

Procuratura a dispus ieri, 3 iunie, autopsia corpului neînsuflețit al românului nostru. Aceasta va fi efectuată astăzi, la spitalul Sant’Andrea, de anatomopatologul Susanna Gamba.

Locul în care muncitorul român și-a pierdut viața. Foto: La Nazione

Gianni Carassale, responsabilul filialei Fillea Cgil din La Spezia, a declarat în ce privește acest caz:

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Gheorghe Diaconu lucra ca zidar, dar nu este înregistrat că ar fi fost angajat de nicio companie, nu apare în nicio evidență la Cassa Edile” (serviciu național de previdență socială pentru muncitorii din sectorul construcțiilor).

Cu toate acestea, există două șantiere active în Monterosso, în imediata apropiere unde a fost găsit cadavrul. „Nu înțelegem prezența lui Gheorghe acolo, într-o zi de sărbătoare” (la 2 iunie se sărbătorește Ziua Națională și este zi liberă pe tot teritoriul Italiei, n.r.), a spus Gianni Carassale care se întreabă: „Pentru ce i-ar fi trebuit scara tocmai atunci? Cum puteți demonstra că nu este un accident de muncă? A mers să ia scara din proprie inițiativă sau cineva l-a trimis acolo?”

Sindicalistul are suspiciunea că Gheorghe Diaconu lucra la negru:

„Lucra pentru o firmă care nu îi plătea contribuțiile la stat? Din ce trăia omul ăsta dacă nu este înregistrat că muncea pe nicăieri?”

Nefiind catalogat ca un accident de muncă inspectorii ASL, responsabili de siguranța la locul de muncă, nu au fost chemați la locul tragediei. Personalul sanitar de la 118 și carabinierii nu au considerat că era necesar să-i cheme, convinși că accidentul nu avea legătură cu activitatea profesională. Uniunea sindicală nu este însă atât de convinsă. Procurorul Federica Mariucci, după ce s-a consultat cu procurorul șef Antonio Patrono, a dispus autopsia, iar cercetările cu privire la moartea muncitorului român continuă.

- Continuarea după publicitate -

Așteptăm să vedem care a fost dinamica exactă a accidentului”, a transmis și primarul localității Monterosso, Emanule Moggia.

- Mai multe după publicitate -