Ministrul sănătății din Italia, Beatrice Lorenzin, a anunțat de curând posibilitatea eliminării tichetului sanitar, tichet ce este folosit de aproape 30 de ani pentru coplata serviciilor medicale oferite în sistemul sanitar de stat din Italia.
Tichetul sanitar, „ticket sanitario”, reprezintă o taxă pe serviciile medicale, introdusă în cursul anului 1989.
Ministrul, într-un interviu acordat ziarului „Messaggero”, a precizat că, după eliminarea acestei taxe, se va aplica un alt sistem de coplată, mai echitabil, în care această taxă să se plătească în funcție de venituri, adică persoanele cu venituri mari să plătească mai mult, iar persoanele cu venituri mici să plătească o taxă mai mică.
Noul sistem s-ar putea baza pe modificarea procentului din venituri care ar putea fi scutit de impozitare la sfârșitul fiecărui an.
În prezent, valoarea acestui tichet depinde de regiunea unde se aplică acesta. În general, valoarea tichetului nu este mai mare de aproximativ 37 de euro. Pentru serviciile medicale de urgență, numite și „cod alb”, se aplică o taxă de 25 de euro.
Există mai multe categorii de pacienți care nu sunt obligați să plătească această taxă. De exemplu, sunt scutiți de la plata acesteia, în primul rând, pacienții cu boli cronice sau rare, cei cu un anumit grad de invaliditate și femeile gravide. Nu se plătește această taxă nici pentru diagnosticarea timpurie a anumitor tipuri de cancer și testele pentru constatarea infecției cu virusul HIV.
Această taxă nu este plătită de către copiii cu vârsta mai mică de șase ani, de către persoanele cu vârstă mai mare de 65 de ani care provin din familii cu un venit total anual de până la 36.000 de euro, de către cei care primesc pensii sociale, de către șomerii sau cei pensionați cu vârste de peste 60 de ani și care aparțin unui nucleu familial cu un venit mai mic de 8.200 de euro pe an.