În încercarea de a stopa creșterea numărului de infecții cu Covid-19, autoritățile italiene iau în considerare extinderea regulilor „Green Pass” și a altor măsuri anti-Covid până la jumătatea anului următor. Guvernul Italiei va emite cât de curând un nou decret, deoarece măsurile de gestionare a pandemiei expiră pe data de 31 decembrie.
Cu o escaladare semnificativă a cazurilor pozitive de Covid-19 de la o săptămână la alta, acestea dublându-se în ultimele trei săptămâni, Ministerul Sănătății din Italia ia în considerare prelungirea stării de urgență până în martie 2022 și obligativitatea permisului verde până în iunie 2022, informează Corriere della Sera.
Pierpaolo Sileri, Ministrul adjunct al Sănătății, a specificat că în Italia oamenii vor fi „liberi” în acest an de Crăciun, spre deosebire de carantina impusă locuitorilor din „zona roșie” în timpul sărbătorilor de iarnă ale anului trecut. Totuși, el a subliniat că deocamdată nu se vorbește despre relaxarea sau ridicarea restricțiilor anti-Covid aflate încă în vigoare.
Permisul verde sau „Green Pass”, așa cum este denumit în Italia, arată că deținătorul a fost vaccinat, că s-a vindecat recent de Covid-19 sau că a fost testat negativ în ultimele 48 sau 72 de ore, în funcție de tipul de test efectuat. Deținerea unui Green Pass este o cerință obligatorie pentru toți angajații, din sectorul public sau privat, de la jumătatea lunii trecute.
Starea de urgență a fost declarată în Italia pentru prima dată în ianuarie 2020 și de atunci a fost prelungită în mod repetat. Data actuală de expirare este 31 decembrie 2021, ceea ce înseamnă că toate regulile – inclusiv cele de pe permisul verde – vor expira la acea dată.
„Incidența săptămânală la nivel național crește rapid în comparație cu săptămâna precedentă, chiar dacă rămâne sub pragul de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori”, a declarat Ministerul Sănătății din Italia în cel mai recent raport de monitorizare săptămânală Covid-19. „Estimarea transmisibilității cazurilor simptomatice este în creștere, în jurul pragului epidemic”, se arată în raport.
Pentru cazurile care duc la spitalizare, se precizează că transmisibilitatea este la rândul său în creștere și depășește pragul epidemic. De asemenea, ratele de ocupare a paturilor din zonele de terapie intensivă asociate cu virusul nu mai sunt în scădere, dar sunt stabile, au confirmat autoritățile.
Creșterea cazurilor, care a început în luna octombrie în toată Europa, este atenuată în Italia de o rată de vaccinare foarte bună. Datele privind vaccinarea arată că Italia este înaintea mediei europene, depășind țări precum Franța, Germania sau Marea Britanie.
Continuarea campaniei de vaccinare, care are acum o nouă țintă de acoperire a 90% din populația eligibilă, presupune o posibilă extindere a permisului verde, pentru a-i încuraja pe cei care sunt încă nevaccinați să se vaccineze.
În prezent, Italia a vaccinat aproape 83% din populația eligibilă în vârstă de peste 12 ani, potrivit ultimelor date guvernamentale. Aceasta înseamnă că aproximativ 8 milioane de cetățeni italieni care pot să se vaccineze, încă nu au ales această opțiune.
Foarte curând, Italia urmează să ofere tuturor celor ce au făcut rapelul o a treia doză de vaccin anti-Covid din ianuarie 2022, conform declarațiilor oficialilor din domeniul sănătății
Deja a treia doză se administrează pacienților cu sisteme imunitare fragile și cu afecțiuni medicale grave, persoanelor în vârstă de peste 60 de ani și lucrătorilor din domeniul sănătății.
Sistemul cu patru niveluri de restricții și forme de izolare a demonstrat că funcționează eficient, deoarece toată Italia se află acum în zona „albă”, toate activitățile au rămas deschise și a fost ridicată interdicția de acces celor vaccinați.
De aceea, sistemul respectiv este considerat indispensabil, mai ales în perspectiva vacanțelor de sfârșit de an și a petrecerilor aferente sărbătorilor de iarnă, evenimente ce implică întâlnirea mai multor persoane în spații interioare.