De circa trei săptămâni, Ministerul Sănătăţii din România trimite pacienţi falşi în spitale ca să identifice medicii, asistentele, infirmierele ori brancardierii care cer şpagă. Măsura care face parte dintr-o strategie anticorupţie este uimitor criticată de sindicate şi de asociaţiile de pacienţi, dar susținută de unii dintre medici. Alexis Virgil Cochino, medic din București care a lucrat în străinătate afirmă: „Un simplu ‘mulţumesc’ din partea pacienţilor este suficient.”
Pe uşile spitalelor din țară nu mai intră doar oameni cu probleme de sănătate ci şi pacienţi sub acoperire. Aceştia au drept scop să identifice angajaţii sanitari care condiţionează actul medical şi cer bani pacienților.
Medicii sunt veşnic terorizaţi, consideră Sindicatul Solidaritatea Sanitară:
„Soluţia ‘pacienţii acoperiţi’ este ilegală… În luna ianuarie 2019, Ministerul Sănătății a demarat prima campanie împotriva personalului medical, utilizând ca laitmotiv corupția acestuia”, spun sindicaliștii.
Alexis Cochino este medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din Bucureşti. A lucrat şi în străinătate, în spitalele din Franţa şi din Italia. Acolo, pacienţii ofereau cel mult o cutie cu bomboane sau cu prăjituri, spune medicul român.
Cochino nu ia şpagă și nu este de acord cu această meteahnă a românilor, el spune că un simplu „mulţumesc” din partea pacienţilor îi este suficient.
Nici asociaţiile de pacienţi nu sunt de acord cu proiectul Ministerului Sănătăţii
Când merg la medic, mulţi români dau şpagă din proprie inițiativă. Unii doctori cer, chiar dacă salariile din sistemul sanitar au crescut semnificativ, alţii nu condiţionează actul medical, dar ţin buzunarele larg deschise.
Există o linie specială înfiinţată de mai mulţi ani unde se pot semnala cazurile de corupţie din sistemul sanitar. Dacă un medic, o asistentă sau o infirmieră pretind bani de la pacienți, aceștia pot suna la 0800806806.