Mâine, 26 februarie 2018, se împlinesc 10 ani de la „masacrul de la Fiumicino”, cum îl numesc italienii, accidentul în care au fost ucise 5 persoane, trei fete și două mame, în timp ce așteptau regulamentar, în stație, sosirea autobuzului care să le ducă spre casă. Printre cele cinci, trei persoane, o mamă cu două fiice ale sale, erau de origine română.
Asasinii, șoferii a trei mașini împlicate în accidentul care a dus la decesul pe loc al celor cinci, sunt și astăzi în stare de libertate, fără nici o zi de închisoare executată. O adevărată odisee judiciară care durează de 10 ani de zile, timp în care s-au schimbat judecători și s-au făcut nenumărate expertize.
26 februarie 2008, ora 07:50, un început de zi friguroasă pe Via Montanari, stradă cu câteva case răsfirate, la mică distanță de aeroportul Fiumicino, de lângă Roma. Trei mașini se apropie cu o viteză nebună și se ciocnesc, rostogolindu-se peste un grup de mame și eleve care erau pe marginea străzii, în așteptarea autobuzului care urma să le ducă spre școală. Nicio protecție pentru ele, strada nu avea trotuare și nici spațiu dedicat pasagerilor în așteptare. Doar strada cu șanțul de la marginea ei. O capcană! Din care nimeni nu s-a putut salva!
Zece răniți, și cinci persoane decedate a fost bilanțul tragicului accident.
Marzia Micarelli, în vârstă de 36 de ani și fiica sa, Gaia, de 10 ani: mama fără scăpare, fetița în spital pentru luni de zile. Jessica Merlini, 14 ani, o adolescentă care iubea dansul: „Am strâns-o moartă, de prin noroi”, își amintește tatăl său, Marco. Rozica Ciobanu, venită din România, s-a alăturat soțului său, Ionel, aici în Italia, pentru a oferi un viitor mai bun fiicelor Ioana și Bianca, în vârstă de 13 și 7 ani. Toate trei moarte pe acea stradă blestemată! Scena de la locul accidentului era una de coșmar, mașinile păreau ieșite de sub un bombardament, părți de caroserii împrăștiate la sute de metri distanță. Și pânze verzi pentru a acoperi corpurile fetelor și a mamelor decedate, unele dintre ele de nerecunoscut.
În aprilie 2010, este dată prima sentință pentru cei trei șoferi acuzați de omor. Simone Perrini și Alessandro Cresta – în vârstă de douăzeci de ani – au fost condamnați la 8 ani (primul), 7 ani și 4 luni, al doilea. 5 ani pentru Pierluigi Pignoloni, implicat de asemenea în accident. Reconstituirea dinamicii accidentului ar fi fost următoarea: „Fiatul” la volanul căruia se afla Perrini călătorea cu 155 de km/oră când a lovit „SUV”-ul condus de Pignoloni care venind de pe banda opusă, a agățat mașina lui Cresta. „Golful” acestuia circula cu o viteză de 157 de km/oră când a lovit victimele: limita de viteză pe strada respectivă era de 50 km/oră, scrie Corriere della Sera.
Procesul de apel a început în 2011 și s-a încheiat abia în 2015, cu o nouă sentință: 5 ani pentru Perrini, 4 pentru Cresta. Pierluigi Pignoloni a fost achitat. „Un proces lung, întrerupt de mai multe ori „, amintește avocatul lui Pignoloni, Francesca Coppi. Dar dreptatea nu a ajuns încă la actul său final, pe 22 iunie 2018 va avea loc prima audiență a inculpaților la Curtea de Casație și Justiție unde se așteaptă o nouă sentință. Până atunci, șoferii mașinilor implicate în tragicul accident soldat cu moartea a 5 persoane, nu au făcut nici măcar o zi de închisoare.
Disperarea rudelor victimelor a devenit resemnare: „Copiii mei cresc fără mama lor minunată și nu este corect. În sala de judecată nu s-a spus nici un cuvânt pentru cei cinci îngeri, și nici nu s-a auzit vreo remușcare sau vreo scuză din partea asasinilor.”, își amintește Giuseppe Filippone, bărbatul care în accidentul respectiv a pierdut-o pe Marzia, soția sa.