Sub deviza „sărbătorile nu au granițe”, Ambasada României în Italia a organizat pe pagina sa de facebook evenimentul „Mărțișor în Italia”, în perioada 1 – 8 martie, cu scopul promovării tradițiilor populare românești pe meleagurile italiene, unde trăiesc mai bine de un milion de români.
În cadrul evenimentului, organizatorii ne invită să publicăm fotografii reprezentative sărbătoririi mărțișorului românesc în Italia sau imagini simple cu mărțișoarele noastre, pe care le purtăm, pentru a sărbători venirea primăverii într-un mod cu totul românesc!
„Pregătiți-vă mărțișoarele! Începând de miercuri, 1 martie, vom vedea cât de răspândită este Sărbătoarea Mărțișorului în Italia. Între 1-8 martie așteptăm fotografiile voastre cu mărțișoare românești, purtate în orașele din Italia în care locuiți. Nu uitați să le publicați însoțite de textul ”#martisorinitalia”, scriu organizatorii în descrierea evenimentului.
Un mărțișor cu dor de-acasă, care ne aduce mai aproape unii de alții, amintindu-ne de plaiurile natale, de copilărie, de gingășie și de frumusețea tradițiilor românești.
Pentru a accesa pagina evenimentului, dați click aici.
Mărţişorul este o tradiţie în România, Republica Moldova şi teritoriile învecinate locuite de români sau aromâni.
Șnurul alb cu roşu, este un simbol al primăverii care va să vină, dar şi al speranţei, fiind învestit cu forţa renaşterii şi dăruit celor dragi pentru a le aduce noroc.
Semnificaţia mărțișorului este relevată de mai multe legende:
Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei – vestitori ai primăverii.
Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Iarna a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor.O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare făcând-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului simbolizează sângele ei roşu pe zăpada albă.
În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.