Mândrie românească: străzi și monumente din Italia dedicate unor personalități din țara noastră

- Conținut sponsorizat -

O imagine publicată pe rețelele de socializare de o pagină dedicată cetățenilor din județul Bacău a devenit virală în ultimele zile și a fost foarte apreciată îndeosebi de românii din Italia. Fotografia este însoțită de următorul text: „Dacă în Bacău, România anului 2019, casa marelui Vasile Alecsandri e lăsată în paragină, iată că la 2.000 de kilometri depărtare autoritățile orașului Torino îl omagiază, botezând o stradă cu numele său”, scrie pe pagina de Facebook „Bacău Bun și Rău”.

Sursa: pagina de Facebook „Bacău Bun și Rău”

Născut în anul 1821, Vasile Alecsandri a fost poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.

În anul 1839 Vasile Alecsandri a întreprins o călătorie lungă prin Italia. A vizitat Florența, Roma, Padova, Veneția, Trieste. Aceasta călătorie l-a inspirat mult și a scris în urma impresiilor acumulate „Buchetiera de la Florența” și „Muntele de foc”.

În anul 1859, după alegerea lui A.I.Cuza ca domnitor, Alecsandri a fost numit ministru de externe și a plecat într-o lungă misiune diplomatică la Paris, Londra, apoi în Italia, pentru a obține recunoașterea dublei alegeri a lui Cuza.

Via Nicola Balcescu – Palermo

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Puțini români știu probabil că și la Palermo există o stradă a cărei denumire este dedicată lui Nicolae Bălcescu de această dată, istoric, scriitor și revoluționar român. Ba mai mult, italienii au ridicat și un monument care reprezintă bustul marelui istoric și revoluționar român. Nicolae Bălcescu a murit la Palermo de tuberculoză la vârsta de 33 de ani, după ce a fost exilat din Principatele Române după participarea la revoluția din 1848.

Placă comemorativă A.I.Cuza – Florența

Recent, la 26 ianuarie 2019, în cinstea aniversării a 160 de ani de la Unirea Principatelor
Române și a Centenarului Marii Uniri, la Florența a fost inaugurată o placă comemorativă în cinstea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Piazzale di Porta Romana, în fața ultimei reședințe de la Florența a domnitorului român.

- Continuarea după publicitate -

Ce alte asemenea denumiri ați întâlnit în Italia? Așteptăm răspunsurile voastre pe pagina noastră de Facebook, Rotalianul – Revista românului din Italia sau ca email la adresa: contact@rotalianul.com