În perioada 4-6 septembrie 2019 mănăstirea Bose din Italia va organiza, în colaborare cu Bisericile Ortodoxe, cea de-a 27-a ediție a Simpozionului Internațional de Spiritualitate Ortodoxă, având anul acesta tema: Chemați întru Hristos, se arată într-un comunicat Centro Culturale Italo-Romeno di Milano primit pe adresa redacției noastre.
Manifestarea reunește reprezentanți ai mai multor biserici, teologi și istorici din toată lumea, într-o nouă ediție care își propune, prin tematică, să aprofundeze sensul vocației umane dar și a vocației creștine în Biserică și în lumea de astăzi. Din partea Bisericii Ortodoxe Române va fi prezent Înalt Prea Sfințitul Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului La simpozion sunt așteptați reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxă, Romano-Catolică, Anglicană și Reformată, patrologi și teologi, călugări care viețuiesc în mănăstirile din Orient și Occident, filosofi și scriitori din mai multe țări.
Simpozionul, care se bucură de o lungă tradiție, a devenit un punct de referință internațional în privința promovării dialogului ecumenic, a studiul tradiției Orientului creștin și a cunoașterii, de către occidentali, a bogăției spiritualității ortodoxe.
Comunitatea mănăstirească din Bose a fost fondată în anul 1986 și este situată în localitatea Magnano, din provincia Biella, având viețuitori proveniți din mai multe biserici creștine. Fondatorul comunității este Enzo Bianchi iar din anul 2017 starețul mănăstirii este pr. Luciano Manicardi. În cadrul mănăstirii funcționează, începând cu anul 1983, editura Qiqajon care publică texte de spiritualitate biblică, patristică și liturgică. Prin manifestările și simpozioanele organizate anual, mănăstirea Bose a devenit un punct internațional de referință în cadrul dialogului ecumenic și în special în studiul tradiției spirituale a Orientului creștin.
Într-o perioadă marcată de confuzie și criză la nivel cultural, politic și social, simpozionul își propune explorarea și reevaluarea rădăcinilor și vocației fiecărei persoane, gândită prin prisma unei vieți echilibrate, împlinite spiritual și cu deschidere înspre aproapele. În tradiția biblică, chemarea lui Dumnezeu („Adame unde ești?”, Gen. 3,9), este un apel la viață, la datoria unei vieți împlinite prin credință. În evanghelie această chemare ia forma unei persoane: Iisus din Nazaret. Iar răspunsul la chemarea lui Dumnezeu se identifică cu urmarea Lui Hristos (cf. Gv. 1, 38). Este minunea întâlnirii omului cu Dumnezeu, începutul unei noi ere istorice.
Lucrările simpozionului vor fi deschise de Enzo Bianchi, fondator al mănăstirii Bose și președinte al comitetului de organizare, cu o conferință despre vocația spirituală a omului. În cadrul manifestării vor fi organizate mai multe secțiuni pe o serie de tematici specifice: secțiunea biblică, dedicată vocației profetice și creștine de astăzi, unde vor participa: Arsenie Sokov din Damasc, John Fotopoulos, Notre Dame; Arsenij Sokolov – Damasc; John Fotopoulus, Notre Dame; secțiunea teologică dedicată darurilor poporului lui Dumnezeu și rolului femeii (Bassam Nassif, Balamand; Julija Vidović, Paris; Despina Prassas, Providence), secțiunii dedicată vieții în Hristos cu participarea mitropolitului Ilarion de Volokolamsk – Moscova și IPS Andrei Andreicuț arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului;
Manifestarea cuprinde și o secțiune dedicată frumuseții spiritualității creștine cu argumente privind: viața monastică în Orient și Occident astăzi, mărturisirea creștină astăzi, vocația creștină în cadrul cetății, unde vor interveni mai mulți relatori: Sebastian Brock din Oxford; Peter Bouteneff – Crestwood, New York; Stephen Headlev din Vezelay), mitropolitul Silvestr de Bilohorod; Michel Van Parys de la Chevetogne, Porfirie din Zagreb; Nektarios din Argolide; Angaelos din Londra, mitropolitul Silivestru din Bilohorod; John Behr, Crestwood – New York, Christos Yannaras din Atena, Atenagora Fasiolo, Montaner, Aristotle Papanikolau din New York.
Viața în Hristos este adevărata cale pentru o viață împlinită a omului, o nădejde sădită în inima a tot ceea ce este creat de Dumnezeu.
Manifestarea de la mănăstirea Bose se bucură și de prezența a numeroase delegații ale bisericilor: din partea patriarhiei ecumenice din Constantinopol vor participa: arihiepiscopul Jov al Telmesossului și arhimadritul Atenagora Fasiolo; din partea patriarhiei Alexandriei și întregii Africi: mitropolitul Serafim de Zimbauer și Angola; Din partea patriarhiei Antiohiei va fi prezent pr. Aleksej Dikarev. Delegația din partea Patriarhiei din Moscova este compusă din: mitropolitul Ilarion si egumenul Arsenij Sokolov. Din partea Biserici Ortodoxe din Ucraina va fi prezent episcopul Viktor di Baryshevka iar din cea a Serbiei de episcopul Isihije de Mohac și mitropolitul Porfirie al Zagrebului și Liublianei. Din partea Bisericii Ortodoxe Române va participa mitropolitul Andrei Andreicut. Din partea Patriarhiei din Georgia vor fi prezenți mitropoliții Nikolosidi Akhalkalaki și Danieli Sačkhere; Din partea Bisericii ortodoxe din Grecia: Ioannis Thermopyli și Nektarios din Argolide; din partea Bisericii ortodoxe bulgare: Stefan Palikarov; din partea bisericii din Albania episcopul Asti. Din partea bisericii ortodoxe din America vor fi prezenți episcopii din Pittsburgh si Dallas: Melchisedek și Alexander. Vor mai lua parte reprezentanți ai bisericii copte, armene etc.
La lucrările congresului vor lua parte și episcopi ai Bisericii romano-catolice: Roberto Farinella, episcop al zonei, arhiepiscopul Piero Marini, președinte al comitetului pontifical pentru congresele internaționale, Antonio Mennini, nunțiu apostolic pe langă Secretariatul de Stat al Sanctității sale, Papa Francesco, Marco Arnolfo din Vercelli, Derio Olivero din Pinerolo, Luigi Bettazzi, episcop emerit din Ivrea. Vor participa la lucrări: Andrea Palmieri, subsecretar al Consiliului Pontifical pentru promovarea unității creștine, p. Hyacinthe Destivelle și p. Jaromir Zadrapa, al aceluiași Consiliu; don Giuliano Savina, director al Biroului național pentru ecumenism și dialog intereligios, dr. Alexander Paklin, vice/ambasador al Federației ruse de pe lângă Sfântul Scaun.
Congresul este deschis tuturor celor interesați!
În cadrul lucrărilor va fi prezentat volumul: Discernimento e vita cristiana (editura Qiqajon 2019), care reunește lucrările congresului din 2018.