În seara zilei de marți, 22 februarie, un cuplu fericit de proaspeți părinți, rezidenți în provincia Bergamo din Lombardia, care tocmai se întorseseră acasă cu câteva ore mai devreme de la secția de nou-născuți, au primit un telefon de la spitalul Papa Giovanni XXIII, unde tânăra mămică născuse sâmbătă, 19 februarie, doi gemeni, un băiețel și o fetiță. La telefon, relatează publicația L’Eco di Bergamo, li s-a comunicat că fetița pe care o aduseseră acasă nu era a lor, deoarece fusese schimbată în pătuțul spitalului cu o altă nou-născută.
Bebelușii, băiețel și fetiță, tocmai dormeau pentru prima oară în leagănul casei părintești când, la telefon, personalul spitalului le-a cerut părinților să verifice brățara pe care unul dintre cei doi nou-născuți – fetița – o purta la mânuță în momentul externării. Brățara fusese deja scoasă de pe mânuța fetiței și păstrată ca suvenir, dar, după ce a fost verificată, s-a constatat că avea înscris numele și prenumele unei alte fetițe, născută în același spital și în aceeași perioadă.
Instantaneu, părinții celor doi gemeni și-au dat seama că acea micuță, care dormea fericită în locuința comună, nu este fiica lor. „Și atunci am înțeles. Mi-am amintit când îmi exprimasem îndoielile, când mi s-a părut ciudat să văd părul și genele închise la culoare. Copilul meu nou-născut avea culori deschise, ca ale mele. Dar cea de care am avut grijă încă de a doua zi după naștere, în schimb, era brunetă. Nu era fetița mea. Nu am acordat niciodată atenție brățării”, a mărturisit mama gemenilor.
Iar când femeia a cerut explicații cadrelor sanitare a doua zi după ce a născut, acestea au venit, sau așa își amintește ea, ca să o liniștească: „Nu vă faceți griji, doamnă. Se poate întâmpla. Culorile părului nou-născuților se schimbă rapid, s-ar putea să se fi închis la culoare deja”.
Conform părerii părinților, greșeala trebuie să fi apărut chiar a doua zi după naștere, atunci când mama a observat culoarea de păr diferită a bebelușului. „Am zburat la Papa Giovanni XXIII (spitalul unde s-au născut gemenii – n.r.) marți noaptea și acolo ne-am întâlnit cu cealaltă mamă care, în locul nostru, avusese grijă de copila noastră zile întregi, în timp ce noi o legănam pe a ei. Evident, cele două fetițe au fost schimbate în leagăne, fără ca brățara să fi fost verificată”, continuă mama gemenilor.
Când a ajuns la spital, marți noaptea, cuplul a găsit un întreg personal medical care se confrunta cu regrete, iar scuzele lor erau profunde și sincere. Operatorii se simțeau cu toții jenați și rușinați. Un incident similar, într-un colectiv medical recunoscut pe plan mondial ca fiind de excelență, nu se mai întâmplase până acum, în ciuda cifrelor record, cu patru mii de nașteri pe an, reglementate de protocoale foarte stricte.
„Eroarea – explică spitalul într-o notă – a fost favorizată de faptul că fetele s-au născut la câteva ore distanță, cu o greutate comparabilă și un istoric clinic aproape similar. A fost o situație excepțională, care nu s-a mai întâmplat până acum în locul nostru de naștere unde se nasc peste 4.000 de copii anual, generată – pe baza elementelor colectate până acum – de nerespectarea procedurii în vigoare, care prevede verificarea brățărilor de identificare ale cuplului mamă/nou-născut la momentul sosirii copilului în camera de spital a mamei, după trecerea prin creșă”.
Detaliile evenimentului nedorit vor fi examinate în profunzime, se arată în aceeași notă, astfel încât: „A fost înființată o comisie internă care să reconstituie faptele și să implementeze orice măsuri corective la protocoalele deja rigide existente în companie, pentru a preveni alte episoade similare în viitor. Personalul spitalului Papa Giovanni XXIII regretă profund ceea ce s-a întâmplat și, de asemenea, își cere scuze public familiilor implicate, după ce a făcut-o deja personal”.
Schimbul celor două fetițe nu a avut consecințe clinice: „Amândoi nou-născuții au fost externați acasă într-o stare excelentă de sănătate: nu au raportat nicio consecință pentru cele întâmplate, nu au riscat contagiune infecțioasă și nu au fost supuși unor terapii speciale” precizează medicii spitalului din Bergamo.
Iar părinții gemenilor nu au de gând să arate cu degetul către personalul spitalului. „Nu suntem supărați. Suntem pur și simplu în stare de șoc. A greși este uman, ne dăm seama. Ceea ce sperăm este ca incidente similare să nu se mai repete” declară aceștia.
Cu toate procedurile în vigoare, astfel de erori sunt din ce în ce mai frecvente și, dacă sunt descoperite prea târziu, generează adevărate drame cu urmări imprevizibile. Pot fi acceptate o mie de scuze de la spital, dar aceste lucruri nu trebuie să se întâmple!