Italienii vor să trimită acasă deținuții români condamnați pe viață. România refuză să îi primească

- Conținut sponsorizat -

Autorităţile italiene au formulat, în ultimele luni, cereri de transfer la Iaşi a doi români condamnaţi la închisoare pe viaţă, scrie Ziarul de Iași. În ambele cazuri, conaţionalii noştri au rămas să îşi execute pedeapsa în ţara în care au comis fapta, Ministerul Justiţiei italian lovindu-se de refuzul judecătorilor din Iaşi.

Magistraţii din Iaşi au fost sesizaţi, recent, de către Ministerul Justiţiei din Italia, cu privire la transferul în România a asasinului Nicu Gânceanu, condamnat definitiv, în 2012, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi omor. Gânceanu este originar din judeţul Vaslui şi ar fi trebuit să ajungă în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. Potrivit actelor trimise în România de italieni, Gânceanu şi-ar fi ucis soţia, în urmă cu nouă ani.

Pe 6 iunie 2008, după ce a consumat alcool, Gânceanu a intrat în locuinţa italianului Leoni Vasco, ai cărui pă­rinţi erau îngrijiţi de soţia românului. Gânceanu, bănuind că e înşelat de nevastă, a înjunghiat-o în mod repetat, de faţă cu italianul. În timpul cercetărilor, italienii au mai aflat că Gânceanu îşi ameninţase în mod repetat soţia şi copiii, precum şi alte rude. De asemenea, românul ar fi lovit-o, la un mo­ment dat, cu un ciocan de lemn în cap pe soţia sa. Gânceanu a mai fost găsit vinovat în Italia şi pentru furt, după ce a sustras haine şi o sticlă de băutură de la un magazin, legitimându-se, ulterior, cu date false. Judecătorii ieşeni au stabilit că asasinul nu este de acord să fie adus în ţară, dar şi că acesta nu a fost expulzat de către autorităţile italiene. Din acest motiv, au refuzat ca acesta să fie adus în ţară.

„Conform art.155 lit. d) din Legea nr. 302/2004, consimţământul persoanei condamnate pentru recu­noaşterea hotărârilor judecătoreşti şi executarea pedepsei în România, nu este necesar atunci când acesta este de cetăţenie română şi trăieşte pe teritoriul României sau, deşi nu trăieşte pe teritoriul României, va fi expulzată în România. În cazul de faţă, persoana condamnată este de cetăţenie română, nu trăieşte pe teritoriul României (rezultă din toate înscrisurile transmise de autorităţile italiene, că de mulţi ani trăieşte cu familia în Italia), însă autorităţile italiene nu au dispus expulzarea acestuia“, se arată în motivarea judecătorilor ieşeni. O decizie similară a fost luată de magistraţii din Iaşi şi în cazul lui Victor Agrigoroaei, condamnat şi el la închisoare pe viaţă pentru o crimă comisă în Italia.