Tot mai multe companii agricole din Italia se plâng că nu găsesc muncitori, cel puțin 100.000 de lucrători agricoli lipsesc la acest moment din fermele italiene și situația este din ce în ce mai dificilă. Pe lângă acest aspect se adaugă creșterea costurilor de producție din cauza scumpirilor din ultima vreme, ceea ce ar putea duce la falimentul multor ferme agricole, cu pagube imense pentru economia întregii țări.
„Din estimările pe care le avem, în sectorul agricol este un deficit de 100.000 de lucrători”, a declarat Roberto Caponi, director la departamentul „Lavoro” de la Confagricoltura, cea mai veche organizație de de protecție și reprezentare a întreprinderilor agricole.
„Astăzi, aproximativ o treime dintre lucrătorii din sectorul agricol sunt cetățeni străini. Dintotdeauna, acest sector de lucru a avut o dependență puternică de muncitorii străini, mult mai mare decât alte sectoare ale economiei italiene. Cu toate acestea, în ultimii ani, situația a devenit din ce în ce mai complicată.”
„De la extinderea Uniunii Europene și până în urmă cu câțiva ani, Italia a reușit să găsească forță de muncă din țările estice, precum Polonia, Bulgaria și România. Astăzi, însă, aceste țări se confruntă cu o creștere economică semnificativă, iar pentru cetățeni nu mai este convenabil să vină la muncă în Italia. Mulți lucrători preferă să rămână în țările lor de origine sau să meargă la muncă în alte state, unde sunt plătiți mai bine, precum Franța sau Germania.
Există și o anumită concurență internă în țara noastră între diferite sectoare, precum cea a construcțiilor care atrage și muncitori care ar putea fi angajați în agricultură”, a mai precizat Roberto Caponi pentru Agro Notizie.
Despre salariile din agricultură, reprezentantul Confagricoltura a menționat următoarele:
„Tocmai am reînnoit contractul național cu o creștere de 4,7% a salariilor. Remunerarea se decide în primul rând la nivel colectiv și apoi în teritoriu. Cu siguranță ceea ce noi remarcat este că, odată cu introducerea Venitului de cetățenie, numărul italienilor care lucrează în agricultură a scăzut și mai tare.
În special pentru forța de muncă necalificată, agricultura era o activitate care le permitea să obțină un venit. Astăzi, acești muncitori preferă să câștige ceva mai puțin pe lună, dar să nu desfășoare nicio activitate, primind Venitul de cetățenie”, a spus directorul Lavoro di Confagricoltura.