Un italian din Sardinia și-a reînnoit permisul de conducere la venerabila vârstă de 104 ani. Conform Corriere della Sera, el a declarat că autovehiculele Fiat 600 și Fiat Punto pe care le deține „reprezintă independența mea”.
Inginerul pensionar Sebastiano Mancioni, „Bustianu” cum îi zic prietenii și toți cei care îl cunosc, locuiește în orașul Nuoro din Sardinia, regiune cunoscută în lume pentru longevitatea locuitorilor săi.
în fiecare dimineață la ora 08.00 se urcă în mașina sa, un Fiat 600 de culoare albă, și merge la bar pentru a servi o cafea cu prietenii. Apoi, în drum spre casă, se oprește la un chioșc de ziare sau la supermarket să cumpere cele necesare traiului de zi cu zi. În cazul în care cumpărăturile sunt prea grele, lasă sacoșele în mașină și așteaptă să sosească femeia care îl ajută la treburile casei. Pregătește singur prânzul, de obicei spaghete cu ulei și parmezan, orez sau una din delicatesele pe care fiicele lui i le lasă de obicei la congelator, bea mereu la prânz un pic de vin roșu, dar niciodată la cină.
Pensionarul italian citește presa și este la curent cu tot ce se întâmplă în viața politică și socială a țării sale. El preferă ziare precum Giornale di Montanelli, Corriere della Sera, Unione Sarda sau La Nuova Sardegna, în funcție de importanța știrilor de pe prima pagină. La televizor se uită doar la talk-show-uri și filme western.
O viață normală, o existență obișnuită, dacă n-ar fi să luăm în considerare vârsta pe care Bustianu Maccioni o împlinește pe 4 noiembrie: 104 ani! Ba chiar luna trecută și-a reînnoit permisul de conducere. „Este foarte important pentru mine să am permis, reprezintă independența mea”, a spus el conform sursei citate. „Când am mers în fața comisiei de examinare pregătisem deja certificatul examenului cardiologic și oftalmologic, anticipând eventualele obiecții. M-au făcut să vorbesc mult și și-au dat seama, cred, că nu sunt încă bolnav la cap.”
Sebastiano va beneficia așadar în continuare de permisul de conducere care este valabil până anul viitor. „O mare ușurare, pot conduce și Punto-ul pe care îl țin în Cagliari, la cealaltă casă, dar și pe acela îl folosesc doar pentru drumuri scurte, nu fac niciodată călătorii lungi cu mașina”.
Soția i-a murit acum 15 ani, dar pensionarul se bucură de cei patru copii ai săi, trei nepoți și o strănepoată.
Cei mai longevivi oameni de pe glob: Sardinia
Alimentaţia din Sardinia se bazează pe alimente cu indice glicemic scăzut, conţinând legume, leguminoase, cereale integrale, nuci și migdale, mici cantităţi de brânză și pește și carne slabă în mod ocazional, multe dintre ingredientele care ajung pe masă provenind din grădina locuitorilor.
De asemenea, exerciţiul fizic impus de relieful insulei și de activitatea locuitorilor (în regiune, se practică păstoritul) și valorizarea relaţiilor sociale fac parte din factorii care favorizează longevitatea.
Deși de-a lungul timpului longevitatea a fost atribuită și moștenirii genetice a sarzilor, cercetătorul Giani Pes, care a furnizat pentru prima dată informaţii despre această zonă albastră, afirmă că studiile nu au găsit dovezi concludente ale rolului genelor în acest proces, fapt care l-a făcut să presupună că „stilul de viaţă, caracteristicile mediului şi mâncarea sunt de departe mult mai importante pentru a avea o viaţă sănătoasă”.