Ziua 1 mai este zi liberă prin lege pentru toți lucrătorii de pe teritoriul Italiei. În acest an, 1 mai cade într-o zi de miercuri a săptămânii și este zi liberă dar plătită, la fel ca toate celelalte zile lucrătoare.
Iată care este modul în care sunt plătite sărbătorile legale din Italia în cazul în care decideți să le lucrați:
- Dacă ziua de sărbătoare coincide cu o zi lucrătoare și dumneavoastră primiți un salariu fix, veți fi plătit ca și cum ați fi lucrat, adică nu veți pierde nimic.
- Dacă sărbătoarea coincide cu o zi lucrătoare și sunteți plătit cu ora, în acest caz primiți o majorare egală cu 1/6 din salariul săptămânal.
- Dacă sărbătoarea cade într-o zi de duminică și dumneavoastră decideți să lucrați, veți fi plătit o dată pentru ziua lucrată, plus o majorare de 60%.
- Dacă ziua de sărbătoare cade sâmbătă, cei care sunt plătiți cu salariu fix nu au dreptul la nicio majorare suplimentară, cu excepția cazului în care este definită în mod expres în contract. Acest „modus operandi” se aplică, acelor companii care sunt deschise de luni până vineri și prin urmare, au zilele de sâmbătă libere.
Atenție: Pentru informațiile complete și de la caz la caz, trebuie să consultați CCNL de referință.
Pentru lucrătoarele din sectorul casnic (îngrijitoare, menajere, bone)
Exemplu: la un salariu de 900€/26 zile = 34,61€ va fi plata pentru ziua de 1 mai în busta paga (ca orice zi normală de lucru) deși lucrătoarea va fi liberă.
Personalul din sectorul casnic, al asistenței familiare (îngrijitoare, menajere, bone) care acceptă să lucreze în această zi, va fi plătit cu 60% în plus la plata ordinară a zilei (34,61+60%), conform alin.4, art.17 din CCNL, ori ziua liberă se recuperează, ori se adaugă la zilele de concediu.
Angajatorul este obligat să plătească sărbătorile legale sub sancțiunea unei amenzi în valoare de la 700 la 4.645 de euro.
Sărbătorile naționale (zile nelucrătoare dar plătite) din anul 2018:
- 1 ianuarie – Anul Nou (Capoddano)
- 6 ianuarie – Epifania (Boboteaza)
- 1 aprilie – Ziua de Paști (Pasqua)
- 2 aprilie – A doua zi de Paști (Lunedì dell’Angelo)
- 25 aprilie – Ziua Eliberării (Festa della Liberazione)
- 1 mai – Ziua Muncii (Festa del Lavoro)
- 2 iunie – Ziua Republicii (Festa della Repubblica)
- 15 august – Înălțarea Fecioarei Maria (Ferragosto)
- 1 noiembrie – Ziua Tuturor Sfinților (Tutti i santi)
- 8 decembrie – Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri (Immacolata Concezione)
- 25 decembrie – Crăciunul (Natale)
- 26 decembrie – Sfântul Ștefan (Santo Stefano)
Pe lângă aceste sărbători naționale, unele orașe sau regiuni au stabilit zile de sărbătoare locală, care sunt, în general, sărbători religioase, sau zile dedicate patronilor orașelor sau regiunilor respective. Unele dintre cele mai importante astfel de sărbători:
- 25 aprilie – Sfântul Marcu – Veneția
- 24 iunie – Sfântul Ioan – Florența, Genova, Torino
- 29 iunie – Sfântul Petru și Pavel – Roma
- 19 septembrie – Sfântul Januarius (San Gennaro) – Napoli
- 7 decembrie – Sfântul Ambrozie – Milano.