În mijlocul unei furtuni dezlănțuite, un tânăr român în vârstă de 27 de ani, Claudiu Popovici, a trăit un adevărat miracol în Sedegliano, regiunea Friuli-Venezia Giulia.
Cu excoriații și vânătăi pe spate și brațe, el povestește cu emoție cum a fost nevoit să se arunce din mașină scăpând astfel de o avalanșă de grinzi, cărămizi, țigle și alte obiecte ce se prăbușeau asupra sa. Incidentul a avut loc în timp ce tânărul încerca să se adăpostească în mașină, în garajul familiei sale, care a fost însă devastat de puterea nemiloasă a intemperiilor.
În Grions di Sedegliano, pe Via Loreto, la numărul 7, a avut loc o poveste de supraviețuire, dar care a lăsat urme adânci în sufletul lui Claudiu, relatează Messaggero Veneto.
„Mi-am salvat viața ca prin minune”, a spus el, cu privirea încă marcată de momentele de teroare prin care a trecut. Cu ferestrele mașinii sparte, el a avut un singur instinct – să iasă de acolo cât mai repede. A reușit să iasă din mașină pe fereastră, în ultimul moment, evitând cu greu obiectele care cădeau ca niște proiectile peste mașina sa.
Familia tânărului român, care locuiește peste drum de micul depozit folosit pe post de garaj, a asistat neputincioasă la cele întâmplate. Bogdan, fratele lui Claudiu, a povestit: „Au fost cele mai lungi zece minute din viața mea, dar apoi, la un moment dat, l-am văzut pe fratele meu ieșind șovăielnic din infern. Am respirat ușurați, era în viață!”
Claudiu Popovici provine dintr-o familie numeroasă, de origine română, care s-a mutat în Sedegliano în anul 2011. În trecut, el lucra ca magazioner în Udine, iar în prezent este șomer.
Pierderile materiale au fost considerabile pentru familia lui Claudiu, care a rămas fără cinci autovehicule după prăbușirea garajului. Valoarea pagubelor se ridică la câteva zeci de mii de euro. Comunitatea locală a fost profund impresionată de tragedia care i-a afectat, întrucât familia Popovici este foarte cunoscută și respectată în zonă.
În Sedegliano, autoritățile locale depun eforturi susținute pentru a securiza zonele critice și pentru a gestiona situațiile de urgență apărute în urma furtunii devastatoare.
„Miercuri, 26 iulie, o firmă specializată a intervenit în cimitirele din Coderno și Turrida pentru a îndepărta copacii căzuți peste morminte. De asemenea, în Mereto di Tomba, întregul sector agricol a fost grav afectat.
Prăbușirea a 16 din cele 90 de brazi ornamentali plantați în 1922 pentru a comemora soldații căzuți în Primul Război Mondial a fost o pierdere inestimabilă pentru comunitate,” a explicat cu tristețe Giuseppe D’Antoni, consilierul pentru Lucrări Publice din Sedegliano.
Această dramă umană și pagubele materiale masive au provocat o undă de șoc în comunitatea locală și au stârnit dezbateri cu privire la măsurile de protecție și pregătire pentru astfel de calamități naturale.
Momentan, comunitatea se mobilizează pentru a face față provocărilor create de această furtună devastatoare și pentru a sprijini familiile afectate să-și revină după acest tragic eveniment.