Aproape 400 de români au participat duminică, 2 octombrie, la evenimentul „Toamna în satul românesc”, desfășurat la Villa Fornarola, în localitatea Pavona, lângă Roma organizat de Asociația Villaggio Romeno. Pe parcursul unei după amiezi însorite, au fost organizate ateliere de creație artistică (pictură, desen), la care au fost invitați copiii din comunitate, împărțiți în grupe de vârsta. Participanții au putut pleca acasă cu cărți gratuite în limba română, oferite în cadrul campaniei „Limba română dintr-o carte”, demarată în luna august în colaborare cu Inspectoratul Județean Școlar Mureș.
La eveniment au participat și Cosmin Mitrea, consul general la Consulatul României la Roma, preot paroh Daniel Șurubaru, din partea Episcopiei Ortodoxe a României în Italia, profesoare de limba română din regiunea Lazio, reprezentanți ai Asociațiilor de români din Roma.
Unul din cele mai apreciate și așteptate momente a fost spectacolul culinar pregătit de organizatori, însoțit de degustare gratuită. Cei prezenți au putut asista la pregătirea unor preparate tradiționale românești, specifice anotimpului toamna, de către Chef Cristian Eremia, expert în gastronomie și consultant pentru emisiuni culinare TV în țară. La cean, s-a gătit în direct zacuscă de toamnă, tochitură și magiun de prune, iar, la grătar, bucătarii au pregătit mititei de casă, pastramă cu mujdei, vinete coapte în salată, ardei capia. Ca desert, au fost servite felii de dovleac cu miere și scorțișoară și porumb copt! Nu a lipsit mustul, roșu și alb, adus special din Vrancea și o expoziție cu obiecte tradiționale folosite pentru zdrobirea sau stoarcerea strugurilor. Ca ingrediente, au fost folosite și produse biologice românești, aduse din țară, cum ar fi ardei de la Andrid sau roșii de la Petrești (Carei) sau struguri din viile de la Satu Mare.
În cadrul atelierelor creative, copiii, împărțiți pe categorii de vârstă și coordonați de artiștii Maria Miron, Fabio Morena, Salvatore Cucco au desenat, au pictat și au creat fructe colorate din plastilină, tema laboratoarelor interactive fiind „Toamna”. Fiecare participant a dat liber fanteziei, desenând și pictând simboluri ale toamnei. Toate operele au fost prezentate în cadrul unei expoziții virtuale, inaugurată pe pagina de Facebook a Asociației Villaggio Romeno.
Un alt atelier interactiv a fost dedicat în special mamelor și fetelor lor, amintind un obicei străvechi întâlnit în special în zona Moldovei, legat de îngrijirea podoabei capilare. Astfel, prima săptămână a lunii octombrie se mai cheamă popular și „Săptămâna lui Procoavă”, „Procoavă” fiind, potrivit cercetătorului Ion Ghinoiu, o divinitate meteorologică sărbătorită pe 1 octombrie, „care le dă fetelor tinere păr bogat”. Atelierul inedit dedicat obiceiului popular a fost acela de Hair styling, dedicat cosițelor și împodobirii părului, organizat de Nicoleta Careba, româncă originară din Banat care a împletit cosițele fetelor prezente la eveniment sub privirea atentă și entuziasmată a mamelor!
Atmosfera de sărbătoare a fost completată cu un spectacol muzical al trupei Emisfera, cu un repertoriu popular bogat, încununat de nelipsita horă românească. Invitat surpriză, care a încântat publicul cu câteva piese populare din Bucovina, a fost talentata tânără Denisa Giurgi.
Evenimentul „Toamna în satul românesc” s-a desfășurat și online, prin lansarea unui concurs literar în limba italiană, „Ti racconto la Romania” – „Îți povestesc despre România”, destinat elevilor români din Italia. Scopul concursului a fost de a arăta și povesti publicului italian frumusețile țării noastre. Două din eseurile primite, trimise de Alexandru, de 9 ani, din Roma și de Alessia, 17 ani, din Ariccia au primit sute de aprecieri și distribuiri pe rețelele de socializare.
„Felicitări pentru ce ați făcut, am fost plăcut impresionate de inițiativă, mai ales de donația de cărți. Am luat cu bucurie volume de Arghezi, Bacovia, Eminescu, Maia Morgenstern. Deși suntem departe de România, încercăm mereu să vorbim românește și să ne exprimăm corect, avem la suflet și dulcele grai moldovenesc, pentru că regionalismele fac parte din bogăția limbii noastre”, ne-au povestit două românce originare din Botoșani, stabilite de 17 ani în Peninsulă.
Corina a venit cu cei doi copii, născuți în Italia: „A fost frumos să le arătăm copiilor, crescuți aici, cum se pregătește mâncarea tradițională. Erau curioși să afle cum se gătește zacusca sau magiunul la ceaun și au vrut să guste din toate bunătățile. Iar noi, după mai bine de 10 ani, am gustat din nou mustul de la Vrancea! Ce bun, câte amintiri de casă ne-a trezit! Mulțumim Lucianei Ludușan sufletul și inițiatoarea evenimentelor, care ne apropie de fiecare dată de casă”. VIDEO mai jos: