Italia: Povestea unei fetițe românce bolnave de cancer, ajutată de o organizație care a găzduit-o timp de doi ani împreună cu mama

- Conținut sponsorizat -

Micuța Nicole, în vârstă de doar 2 ani și 6 luni, a fost diagnosticată cu o tumoare în timp ce se afla în România, unde părinții ei, Emilia și Alexandru, împreună cu sora ei mai mare, Diana, de 9 ani, se întorseseră după 14 ani de stat în Italia.

„Mi-am dat seama că Nicole avea ceva ciudat, ceva ce semăna cu un sâmbure care ieșea la nivelul osului sacru”, povestește mama Emilia conform La Repubblica. „Îngrijorată, am contactat imediat pediatra și de acolo a început totul.”

Rezonanța magnetică a arătat că era vorba de o tumoare, o masă deja foarte mare situată la baza coloanei vertebrale.

„Lume s-a prăbușit peste mine, dar nu voiam să pierd timpul și, ca orice mamă, eram dispusă să fac orice pentru a-mi salva fiica. I-am spus imediat soțului meu că vreau să-mi îngrijesc copilul în Italia.”

Astfel, în iulie 2021, Emilia și Nicole au ajuns la Milano, orașul în care Emilia locuise mai mulți ani. Intervenția la care a trebuit să se supună fetița a fost complexă: a durat opt ore, urmate de momente și zile de mare anxietate pe care Emilia și familia ei au reușit să le depășească și datorită ajutorului oferit de CasAmica, o organizație de voluntariat care găzduiește pe cei care, din cauza bolilor grave, sunt nevoiți să se deplaseze în alte orașe pentru tratament și intervenții chirurgicale.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În una dintre cele patru case CasAmica din Milano, Nicole și mama ei au trăit timp de aproape doi ani cu alți copii și părinți care se aflau în aceleași condiții.

Pentru micuța Nicole, acum în vârstă de patru ani, CasAmica a fost un adevărat refugiu, o a doua casă unde se simțea în siguranță și înconjurată de afecțiune, mai ales în cele mai întunecate momente.

După numai două luni de la operație, a avut o recidivă și în scurt timp a urmat o a doua operație. Situația nu s-a îmbunătățit. „Tumoarea persista, devenind tot mai agresivă”, explică mama Emilia, „iar în februarie anul următor, fetița a fost inclusă într-un program de patru cicluri de chimioterapie. Din acestea, am reușit să facem trei, pentru că pentru ea erau prea grele.”

Abia în iunie 2022, Emilia și familia sa au început să vadă o rază de speranță, când fetița a fost supusă unui transplant de celule stem. „De atunci – adaugă Emilia cu un suspin adânc – valorile tumorale continuă să fie negative.”

700-2023052911191 (11)
Foto: Organizația CasAmica

Emilia a aflat despre CasAmica prin intermediul LILT, Liga Italiană pentru Lupta împotriva Cancerului.

- Continuarea după publicitate -

„Nu aș fi știut unde să mă duc fără ajutorul voluntarilor de la CasAmica”, spune ea. „În structura de pe strada Sant’Achilleo, aveam propria noastră cameră, frumoasă, unde am lăsat multe amintiri. Era bucătăria unde fiecare își pregătea de mâncare, grădina cu jocuri pentru copii, spălătoria, camerele celorlalți oaspeți, sala de mese și salonul comun unde împărtășeam cu alți părinți experiența dureroasă a bolii, consolându-ne reciproc. Dar am avut și momente de distracție și convivialitate, dându-ne puterea de a fi alături de copiii noștri, uitând de disperarea care te cuprinde inevitabil când te gândești la tot ceea ce trebuia să înfrunți.”

În cele șase case ale CasAmica, situate în Milano, Roma și Lecco, în apropierea unor importante centre spitalicești, sunt găzduite anual peste 4.000 de persoane.

Din momentul înființării sale în 1986, organizația, care poate fi contactată prin modalitățile indicate pe site-ul www.casamica.it, a găzduit aproape 100.000 de persoane. Acest număr este în continuă creștere, ceea ce a făcut necesară crearea unei a șaptea case în afara orașului Milano, capabilă să găzduiască până la 60 de persoane pe zi.

Pe lângă activitățile desfășurate în cadrul structurilor, CasAmica a inițiat și intervenții la domiciliu pentru persoanele care se confruntă cu boala, pentru familii și pentru comunitățile cu care interacționează, cum ar fi școala, asociațiile sportive și locul de muncă.

- Continuarea după publicitate -

În plus, în colaborare cu Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori di Milano, a lansat un spațiu de ascultare pentru a sprijini persoanele care au învins boala: prin colaborarea cu diverse organizații locale, acestea sunt ajutate să găsească un nou loc de muncă, o nouă locuință sau cursuri și stagii de formare.

- Mai multe după publicitate -