Două persoane au fost arestate la Mariano Comense, în provincia Como, din Lombardia, pentru exploatarea forței de muncă în domeniul asistenței personale din sectorul prestării de servicii în favoarea persoanelor vârstnice. Cei doi, un italian și o femeie originară din Republica Moldova, gestionau șapte apartamente transformate în azile de bătrâni. Pentru îngrijirea acestora se foloseau de serviciile a zece lucrători, fără să le fi întocmit un contract de muncă și pe care îi plăteau sub nivelul prevăzut de lege.
În cele șapte apartamente gestionate de Salvatore Valenti, în vârstă de 43 de ani și Anjela Bostan, de 34 de ani, se aflau 29 de bătrâni
Aceștia erau îngrijiți de 8 femei și 2 bărbați, dintre care opt persoane erau originare din Republica Moldova, una din România și o persoană din Georgia. Lucrătorii erau cazați la locul de muncă, nu aveau contract înregistrat la INPS și primeau o plată mult mai mică pentru munca prestată decât cea prevăzută de contractul național de sector. Pentru concediile de odihnă sau medicale nu se primea nicio retribuție. Șase dintre lucrători nu aveau un permis de ședere regular, după ce au intrat pe teritoriul Italiei cu o viză de turist, valabilă doar 90 de zile.
Salvatore Valenti și Anjela Bostan administrau asociația „Convivendo”
Două din apartamentele transformate în case de îngrijire pentru bătrâni se aflau pe Viale Lombardia și cinci pe Via Isonzo. Structurile, gestionate de asociația Convivendo, găzduiau fiecare între trei, patru sau cinci persoane în vârstă, dintre care unele erau dependente în totalitate de îngrijitoare și sufereau de patologii grave. Pentru îngrijirea zi și noapte a bătrânilor, lucrătorii primeau o plată de 50 de euro pe zi, fără alte drepturi.
În schimb, taxele pe care o persoană vârstnică le plătea pentru a fi îngrijită în azilele-apartament ale celor doi, ajungeau la aproximativ 1.200 de euro pe lună, relativ mici, jumătate din cele care se practică. Asta deoarece administratorii asociației Convivendo economiseau neplătind la stat vreun ban pentru lucrătorii lor și care, la rândul lor, nu își primeau în totalitate drepturile bănești care li se cuveneau prin lege.
Cele șapte apartamente au fost puse sub sechestru iar bătrânii au fost încredințați serviciilor sociale care i-au cazat în alte structuri specifice.
Salvatore Valenti și Anjela Bostan au fost arestați și acuzați de evaziune fiscală și exploatarea forței de muncă. Conform publicației italiene Il Giorno, acesta ar fi primul caz de „caporalat” în domeniul sectorului de îngrijire a persoanelor vârstnice.
Cazuri asemănătoare se întâlnesc în Italia foarte des în domeniul agricol, unde muncitorii străini sunt tratați la limita sclaviei, cu muncă multă, plată derizorie și fără niciun fel de protecție socială. Sectorul casnic nu este departe de aceleași caracteristici, doar că nu este unul la vedere, ci unul ascuns în casele multor italieni care profită de lipsa de informare și de disperarea femeilor venite în Italia pentru șansa unei vieți mai bune.