Controale intense efectuate de agenții Gărzii de Finanțe italiene în provincia Livorno, având ca obiect de referință sectorul pesonalului casnic, au scos la iveală sume în valoare totală de peste 4 milioane de euro nedeclarate de către îngrijitoare, menajere sau bone în declarația anuală de venit. 62% dintre persoanele controlate provin din Europa de Est, în special din Ucraina și România, informează Livorno Press.
Garda de Finanțe (Guardia di Finanza) din Livorno în colaborare cu I.N.P.S.( Istituto Nazionale Previdenza Sociale) au verificat și identificat lucrătorii casnici care nu au depus o declarație fiscală în ciuda faptului că au primit o remunerație mai mare de 8.000 de euro pe an.
Dintre persoanele controlate, un număr de 100 de femei au fost găsite fără declarațiile pe venit, ele provin în principal din Ucraina (42%) și România (20%). Prestând servicii de menajere, îngrijitoare sau bone, ele au evitat de-a lungul anilor lucrați să declare anual veniturile obținute, pentru o sumă totală de 4 milioane de euro (cu o medie de 40.000 de euro de persoană). În aproape toate cazurile, femeile erau angajate cu un contract de muncă periodic și cu plata contribuțiilor la zi de către angajatori.
Printre cele mai evidente situații se numără cele a 4 femei, inclusiv una de origine italiană, care în ultimii 3, 4 ani au primit fiecare venituri de peste 70.000 de euro pe care nu le-au declarat la stat.
Cinci îngrijitoare din cele controlate au declarat că nu au fost în cunoștință de cauză, angajatorii nu le-au informat că este necesar și obligatoriu ca ele să facă anual declarațiile de venit. Pentru trei persoane controlate, care nu au fost de găsit, angajatorii au declarat că erau deja plecate înapoi, în țara de origine tocmai din cauza controalelor financiare.
Dacă declarația pe venit nu este depusă la termenul stabilit de lege, aceasta este considerată omisă și se aplică sancțiuni fiscale astfel:
- O sancțiune de 120% până la 240% pe an din impozitul datorat și nedeclarat;
- O penalizare de la 250 la 1000 de euro/an dacă nu există taxe datorate.
Toţi colaboratorii domestici, indiferent de cetăţenie, au obligaţia să depună declaraţia de venituri în Italia când acestea depăşesc pragul minim de 8.000 de euro brut anual.
Angajatorul de lucrători domestici nu este un substitut de impozit şi astfel nu poate face reţinerile la sursă şi plăţile de impozite prevăzute de lege, prin urmare, lucrătorul trebuie să prezinte Statului italian declaraţia de venituri, care nu este altceva decât o evidenţă a câştigurilor obţinute în anul anterior. Exemplu: în 2018 se prezintă veniturile pentru 2017. Lucrătorii domestici (menajere, îngrijitoare şi bone) pot să prezinte declaraţia de venituri folosind formularul 730 sau formularul Unico.