Un bărbat rezident în orașul italian Brescia, din regiunea Lombardia, s-a văzut nevoit să călătorească de la spital spre casă cu mijloacele de transport în comun după ce personalul medical i-a spus să procedeze în acest mod. Totul în condițiile în care pacientul a fost confirmat ca fiind infectat cu COVID-19 și avea și simptome grave, relatează Brescia Today.
Mostafa El Sakhaf, în vârstă de 62 de ani și care trăiește în Italia de circa 30 de ani împreună cu cele două fiice ale sale, a fost depistat pozitiv în urmă cu două săptămâni. După numai câteva zile același rezultat l-au primit și fiicele bărbatului. Cei trei s-au autoizolat apoi la domiciliul lor din cartierul Fiumicello, dar, după câteva zile de la confirmarea infecției, starea de sănătate a bărbatului a început să se agraveze.
„Tatăl meu este bolnav din 13 noiembrie, testul cu tampon efectuat după câteva zile a confirmat că este pozitiv la COVID, la fel și eu cu sora mea. De atunci stăm închiși în casă. Starea de sănătate a tatălui meu s-a agravat atât de tare încât, în noaptea de 22 spre 23 noiembrie, medicii au considerat că este necesar transportul cu ambulanța la spital. A fost internat la spitalul Sant’Anna, dar, în dimineața următoare, când am sunat pentru a afla informații despre starea lui de sănătate, doctorița de la Urgențe mi-a spus că în scurt timp va fi externat și ne-a cerut să ne organizăm pentru a-l lua acasă. I-am explicat că nu puteam face asta deoarece atât eu, cât și sora mea, suntem pozitive, deci în carantină. În acel moment ea m-a asigurat că se vor ocupa ei”, a explicat pentru sursa citată, Salma, 30 de ani, fiica lui Mostafa.
La câteva ore însă, după conversația telefonică relatată mai sus, Salma îl vede pe tatăl ei intrând pe ușă aproape leșinat. Uimită și îngrijorată, femeia i-a cerut tatălui să-i spună cum a ajuns acasă:
„Mi-a explicat că i-au dat o mască și, din moment ce nu avea 50 de euro pentru a plăti un taxi, i-au spus să se organizeze pentru a se întoarce acasă pe jos sau cu autobuzul. Niciunul dintre noi nu lucrează în prezent și nu ne permitem o astfel de cheltuială, așa că a luat autobuzul care circulă pe linia 9. Nu știe nici el cum a reușit să ajungă până acasă fără să se prăbușească la pământ pe stradă”, a mai adăugat fiica bărbatului.
Ceea ce este și mai surprinzător și, totodată, mai îngrijorător, este faptul că nu vorbim despre un caz izolat, fiindcă la numai 24 de ore după acest episod, aceeași experiență avea s-o trăiască și Salma la alt spital din Brescia.
„Miercuri, 25 noiembrie, am fost la spitalul Civil pentru niște controale, deoarece sunt invalidă la 60% și sufăr de diferite patologii. Am ajuns acolo cu ambulanța, dar și mie, la finalul vizitei medicale, mi s-a spus să iau un taxi sau să mă organizez cu mijloacele de transport în comun pentru a mă întoarce acasă. În acel moment am apelat la Umberto și Elena de la asociația „Diritti per Tutti” și numai datorită lor am reușit să ajung acasă fără să pun în pericol siguranța mea și a altor persoane”, a mai relatat femeia de 30 de ani.
Potrivit sursei citate, primăria din Brescia are un contract cu cooperativa Radiotaxi Brixia încă din primăvara acestui an pentru a transporta gratuit spre locuințele lor pacienții pozitivi externați din spital, dacă nu posibilitatea să folosească mijloace proprii de transport. Există chiar și un comunicat trimis de primărie către toate spitalele din localitate prin care sunt informate de existența acestui serviciu. Cu toate acestea, personalul medical se pare că nu știe despre această posibilitate care poate fi prezentată pacienților infectați pentru a-i trimite acasă în siguranță.
„Nu știu unde este încurcătura, dar, evident, nu a fost respectată o decizie care există de luni întregi. Nu știu dacă problema este necunoașterea acestei decizii sau doar au uitat. Ceea ce ne lasă nedumeriți în această întâmplare este că unei persoane pozitive, însoțită la spital într-o ambulanță, i s-a permis apoi să meargă acasă în mod autonom. Un act clinic greșit, lipsit de respect față de persoană și imprudent față de comunitate. Sper că pe lângă cazurile semnalate, să nu existe și altele pe care nu am ajuns încă să le cunoaștem”, a declarat pentru BresciaToday.it Donatella Albini, consilier comunal și membru al Comisiei Sanitare din Brescia.