Aflați la bordul unui avion care se deplasa între aeroportul Milano-Malpensa (Lombardia) și cel din Palermo, în Sicilia, doi pompieri italieni au salvat viața unei fetițe de numai 11 luni care a încetat să mai respire în timpul zborului.
Întâmplarea cu final fericit, dar care putea să se transforme foarte ușor în tragedie, s-a petrecut recent la bordul unei aeronave a companiei EasyJet care decolase de pe aeroportul Milano-Malpensa.
După circa 30 de minute de la decolare, relatează publicația Prima Saronno, o tânără mamă, care ține în brațe o fetiță, a cerut cu disperare ajutorul unui însoțitor de bord, spunând că micuța nu mai respira.
Însoțitorul și colegii săi au făcut atunci un apel către toți pasagerii aflați în avion, întrebând dacă se află vreun medic la bord și, în scurt timp, un bărbat s-a ridicat în picioare și s-a prezentat ca fiind pompier.
„Sunt originar din provincia Trapani și, lunea trecută (25 iulie 2022 – n.r.), am luat avionul pentru a mă întoarce în satul meu natal și a petrece acolo concediul. La circa jumătate de oră de la decolare am văzut o mamă care, având un copil în brațe, fugea disperată spre însoțitorul de bord. Eu eram aproape de ei și am înțeles imediat că situația era critică: fetița nu mai respira și nu se mai auzeau nici măcar bătăile inimii”, a declarat Giacomo Cavarretta, care este rezident în localitatea Gerenzano din provincia Varese din 2006 și lucrează ca pompier în Saronno, un oraș din aceeași provincie.
Când însoțitorii de bord au întrebat dacă este vreun medic printre pasageri, Giacomo a decis atunci să intervină și, folosindu-se de cele învățate prin natura meseriei sale, a început să aplice fetiței de 11 luni tehnici de prim-ajutor.
„M-am prezentat și am luat-o în brațe. Între timp, am văzut că vine un alt băiat, despre care am descoperit că mi-e coleg (de breaslă – n.r.), Francesco Aiello, care lucrează la Gorgonzola, în provincia Milano. Am întins-o la pământ și am început să-i aplicăm un masaj cardiac pentru copii”, a mai spus Cavarretta.
„Era prima dată când îl efectuam pe o persoană în carne și oase și nu pe un manechin, dar fundamental a fost ceea ce am învățat în cursurile de prim-ajutor”, a adăugat bărbatul italian.
Din fericire, cei doi pompieri sunt obișnuiți cu astfel de situații urgente și nu s-au lăsat cuprinși de panică într-o situație atât de delicată.
„Am acționat cu determinare și sânge rece. Experiența acumulată în atâția ani de serviciu a fost utilă și, după două serii de masaj cardiac, fetița a început să respire din nou, din fericire. Am pus-o așadar cu fața în jos și am lovit-o ușor cu palma pe spate până când a eliminat secrețiile mucoase care o împiedicau să respire”, și-a mai aminti pompierul.
„A fost de neuitat momentul în care a început să plângă și să țipe. Acele țipete răsună și acum în urechile noastre, pentru că erau dovada că ce a fost mai rău a trecut”, a spus el.
Mama fetiței, când a văzut-o salvată, nu știa cum să-și demonstreze recunoștința față de cei doi pompieri, dar aceștia s-au mulțumit pur și simplu cu faptul că și-au putut face datoria.
Odată aterizat avionul pe aeroportul din Palermo, mama și fetița au fost așteptate de o ambulanță care le-a dus la spital pentru ulterioare verificări medicale.