Pentru moartea Georgetei Toporaș, femeie de origine română în vârstă de 46 de ani, rezidentă la Torino, în Italia, sunt cercetați doi voluntari sanitari și un medic. Conaționala noastră s-a simțit rău în apartamentul în care locuia, iar salvarea a sosit la fața locului fără medic, doar cu doi voluntari ghidați prin telefon de la centrul operativ în legătură cu ceea ce aveau de făcut. Georgeta se stinge sub ochii neputincioși ai acestora, și sub cei îndurerați ai soțului și ai fiicei sale.
Georgeta Toporaș locuia de mulți ani în cartierul Borgo Vittoria din Torino, împreună cu fetița și cu soțul său de origine italiană. Nu a avut niciodată probleme de sănătate și făcea sport cu regularitate. Îi plăcea să facă plimbări lungi, pe munte.
În dimineața zilei de sâmbătă, 21 iulie, era acasă, la etajul nouă al blocului în care locuia. Brusc, a început să se simtă rău. O durere foarte puternică în piept, furnicături la degetele de la mâini și de la picioare, o senzație de căldură puternică și o pierdere parțială a sensibilității. A fost chemată ambulanța care a sosit cu doi voluntari, nici medicul și nici măcar un asistent sanitar calificat nu erau prezenți la bordul ambulanței respective.
Situația s-a prezentat de la început foarte gravă, atât de tare încât cei doi voluntari – un bărbat și o femeie – au luat imediat legătura cu centrul operativ de unde au fost ghidați de un operator sanitar în operațiunile de acordare a primului ajutor româncei noastre. A fost necesară utilizarea unui defibrilator, unul dintre voluntari a trebuit să meargă la ambulanță pentru a prelua echipamentul de salvare și a restabili ritmul cardiac normal al femeii. Aceste operațiuni au durat câteva minute bune, importante pentru viața Georgetei și prea multe pentru a mai putea scăpa de moarte.
A fost trimisă o a doua ambulanță spre domiciliul femeii românce, de data aceasta cu tot personalul calificat la bord, un medic și patru asistenți sanitari, dar care a sosit la Borgo Vittoria douăzeci de minute mai târziu decât prima. Prea târziu. Pentru Georgeta Toporaș nu mai era nimic de făcut, românca era deja în stop cardio-respirator.
Ar fi putut fi salvată Georgeta?
Magistratura, care a deschis un dosar pentru omor prin imprudență împotriva medicului care ar fi trebuit să fie pe ambulanță și a celor doi voluntari, se întreabă dacă prezența unui medic, a unei persoane calificate sau transportarea imediată a Georgetei la spital ar fi putut da șanse la viață conaționalei noastre. Procurorul Alessandro Aghemo a dispus efectuarea de investigații tehnice pentru a determina cauza morții și a ordonat o serie de teste pentru a verifica consecințele erorilor comise de cei în cauză.
Autopsia trupului neînsuflețit a avut loc ieri, 31 iulie și a fost efectuată de trei medici legiști care declară că nu au putut clarifica pe deplin cauzele care au dus la decesul fulminant al conaționalei noastre. Se presupune că aceasta ar fi suferit de o anomalie congenitală coronariană (o patologie rară la nivel cardiovascular). Medicii sunt de părere că va fi necesară o examinare histologică, înainte de a putea spune cu certitudine ce a ucis-o pe românca Georgeta Toporaș.