În acest an, data de 26 mai are dublă semnificație în Italia unde se poate vota atât pentru candidații Parlamentului European, cât și pentru cei care participă la alegerile administrative. Peste 1 200 000 de români trăiesc acum în Italia și mulți dintre ei au înțeles că doar uniți pot creea o forţă care să aibă putere de negociere în faţa administraţiilor. De aceea, un număr însemnat de conaționali de-ai noștri candidează la un post de consilier în cadrul primăriilor din localitățile în care trăiesc și muncesc, în care sunt integrați și respectați de societatea italiană și de comunitatea românească.
Cum este și cazul românului Cătălin Condurache, originar din județul Suceava și care trăiește în Italia de 23 de ani. Cătălin candidează pentru un post de consilier la primăria orașului Florența și i-am cerut să ne explice ce l-a îndemnat să candideze pe această funcție și ce speră să poată realiza pentru compatrioții săi.
Iată ce ne-a răspuns:
«Sunt născut la Fălticeni, am 48 de ani și locuiesc în Italia din septembrie 1996. Am lucrat 6 ani într-un centru de asistență tehnică de telefonie iar după echivalarea studiilor universitare în 2002 lucrez ca Project Manager pentru o societate farmaceutică. Am fost martor în toți acești ani la evoluția numărului de cetățeni români pe teritoriul italian, mult accelerată după intrarea României în UE cât și a percepției cetățeanului român în Italia. Din păcate, imaginea noastră în Italia a evoluat negativ trecând de la o oarecare indiferență dată de un număr relativ mic de emigranți din primii ani după revoluție la o atitudine de intoleranță alimentată în ultimul timp de valul de naționalism și de xenofobie care traversează atât politica Italiei, cât și cea internațională.
Ca pentru cei mai mulți dintre noi, România înseamnă „acasă”
Indiferent de anii petrecuți în străinătate, am urmărit cu interes evoluția politică din țară. În decembrie ’89, când eram militar în termen, visam o Românie modernă, o țară pe măsura bogățiilor ei naturale și umane. Și cred că nu eram unicul cu aceste așteptări. Dar marile speranțe nutrite atunci s-au transformat încet în deziluzii, modernizarea cu adevărat a României întârziind să se producă.
Fiind pasionat de politică, statutul de simplu observator nu mi-a mai fost suficient așa că am hotărat să mă implic direct, alegând să activez în singurul partid care îmi dă speranța că și în România se poate face politică din pasiune și nu din interes, Uniunea Salvați România. Am participat cu entuziasm la inițiativele USR: Fără Penali În Funcții Publice, Oameni noi în Politică și la strângerea de semnături pentru candidaturile alianței USR-PLUS la Parlamentul Europei. Aceste activități au fost o ocazie de a veni în contact cu mulți cetățeni români din zona unde locuiesc și din zonele limitrofe, de a afla de multe probleme pe care le înfruntă, de a le asculta ofurile, dorul de casă dar și momentele de bucurie.
În multele discuții pe care le-am avut, în mesajele pe care le citesc pe grupurile de români create pe diferitele platforme din internet am observat un sentiment difuz de nemulțumire față de atitudinea cetățenilor italieni și în ultimii ani și a unor părți ale clasei politice față de noi. Exacerbarea originii infractorilor români în mass media, de exemplu, nu contribuie doar la acest sentiment dar crează și un altul, la fel de negativ care este neîncrederea în cei pe care nu îi cunoști din propria țară, unul din motivele principale pentru care românii crează greu comunități, chiar dacă sunt majoritari printre străinii din teritoriu.
În Florența (Firenze) sunt rezidenți aproape 10 000 de români, din circa 60 000 de străini, fiind naționalitatea cea mai numeroasă după italieni
Din motivele citate mai sus comunitatea românească este puțin vizibilă, cu excepția unor activități culturale organizate de asociația Alter.nativa, activități care nu găsesc în mass media locală spațiu suficient pentru a fi popularizate. Românii sunt văzuți în general ca „badante”, zidari, oameni de serviciu, ca să nu mai vorbim de cerșetori si delicvenți.
Am intrat în politica locală cu ambiția de a contribui atât la schimbarea mentalității italienilor față de comunitatea românească cât și a comunității românești față de ea însăsi
Românii trebuie să înțeleagă faptul că ”l’unione fa la forza” / ”Unde-s mulți puterea crește!”, că au dreptul de a alege propriul reprezentant în administrația locală, că este important să contribuie la societatea în care trăiesc nu numai plătind taxe și prestând servicii dar și cu idei, cu tradițiile culturale, și de ce nu, pretinzând acțiuni pentru îmbunătățirea calității vieții. Trebuie să fim conștienți că suntem o voce importantă în viața societății unde am ales să trăim, o voce care trebuie să se facă auzită, să stăm cu fruntea sus într-o comunitate care să ne aprecieze.
Am ales să candidez pe lista +Europa deoarece m-am regăsit în ideile acestui partid
Europa federală, cetățenie europeană, integrare. +Europa susține candidatura lui Dario Nardella pentru un nou mandat la primăria din Firenze, cu un program care propune politici menite să dezvolte participarea cetățenilor la administrarea bunului public, politici dedicate integrării imigranților, pentru o mai puternică incluziune socială a categoriilor defavorizate.
În ceea ce mă privește voi propune amenajarea unuia din multele spații comunale nefolosite pentru desfășurarea activităților socio-culturale ale românilor din Firenze, în colaborare cu autoritățile române.
- Voi propune acordarea unui spațiu dedicat permanent comunității românești la târgul internațional de artizanat ce se desfășoară în fiecare an la Firenze, târg ajuns la a 83-a ediție, o vitrină importantă pentru a prezenta bogăția culturală a românilor.
- Voi propune colaborarea cu un birou de avocatură pentru ajutorul românilor aflați în dificultate, mulți suferind de pe urma contractelor de muncă inechitabile și a lipsei de informații corecte privind documentele. Voi propune intensificarea activității biroului „sportello badanti” deja existent în primărie.
- Voi propune înființarea unui program „prima accoglienza” dedicat copiilor români care ajung în Italia și au nevoie de ajutor pentru a fi integrați în sistemul de învățământ italian pentru a îmbunătăți rezultatele școlare și a combate abandonarea timpurie a studiilor, precum și finanțarea cursurilor de italiană pentru copii și adulți.
- Voi cere să se acorde o zi liberă pentru o sărbătoare națională românească.
- Voi organiza periodic întâlniri cu comunitatea românească pentru a fi la curent cu necesitățile acesteia, pentru a aduna sugestii și idei.
- Voi colabora cu autoritățile române și din poziția de membru USR, pentru asigurarea bunăstării comunității românești, să ne simțim toți „fiorentini” și în același timp să ne bucurăm și să ne mândrim că suntem români.»