De mai mulți ani, presa italiană anunța aparitia unui nou val de căsătorii aranjate, de data asta între femei românce și soți extracomunitari pentru a se ocoli legea imigratiei. Motivul acestor căsătorii? Dat fiind că sunt cetățeni comunitari, româncele le oferă bărbaților extracomunitari prin aceste căsătorii aranjate posibilitatea de a obține rezidență și a sta legal în Italia, după care la câteva luni, intentează divorț. De regulă, femeile românce primesc în schimbul acestui „favor” anumite sume de bani.
Un astfel de caz s-a înregistrat zilele trecute la Canale, în provincia Cuneo din Piemonte, unde carabinierii companiei Canale împreună cu cei din Bra, au denunțat pentru „declarații false în fața unui funcționar guvernamental cu privire la calitățile de ședere ilegală pe teritoriul național italian”, un bărbat fără rezidență, în vârstă de 28 de ani, de naționalitate marocană. Bărbatul, a fost oprit de către agenți chiar în momentul când la Primăria din Canale, participa la cununia civilă cu o femeie română în vârstă de 44 de ani care lucrează ca îngrijitoare în localitatea respectivă. Perechea de „miri” a fost ținută sub atenția carabinierilor încă de la depunerea actelor în vederea căsătoriei, pentru a se asigura că relația dintre cei doi este una adevărată și nu una de conveniență, relatează cuneocronaca.it.
După primele reconstituiri ale carabinierilor, între bărbatul marocan și femeia română ar fi existat doar o singură convorbire virtuală, pe rețelele de socializare, între cei doi nu ar mai fost alt gen de întâlniri sau contacte afectuoase, care să confirme existența unei relații care să se finalizeze cu o căsătorie. La primărie, s-au prezentat doar ei doi împreună cu martorii, nici o altă rudă sau amic de-al mirilor și nu era prevăzută nici un fel de „festivitate”, nici o floare măcar, așa cum se obișnuiește la astfel de evenimente.
Ceremonia a fost întreruptă de către carabinieri, care aveau dovada că cei doi inculpați, înainte de atunci își scriseseră doar în chat cu câteva săptămâni înainte, în timp ce fizic se întâlniseră doar o dată, cu câteva zile înainte de căsătorie pentru a stabili detaliile acordului.
Scopul înțelegerii între cei doi ar fi fost, probabil, regularizarea permanenței bărbatului marocan pe teritoriul național italian, în urma expirării permisului său de ședere. Plângerile împotriva mirilor au fost depuse la Parchetul de pe lângă Tribunalul Asti. Femeia română va trebui să răspundă de afirmații false în fața unui funcționar public și sprijinul șederii ilegale a unui străin pe teritoriul statului italian.
Investigațiile Carabinierilor continuă activitatea lor în a identifica toate cazurile similare și intermediarii care combină astfel de căsătorii.