Italia: Alina, îngrijitoare română exploatată la locul de muncă obține 31.000 de euro la proces de la angajatorul său

- Conținut sponsorizat -

Alina este o femeie română obligată în aceste vremuri să ia calea străinătății pentru a-și câștiga pâinea pentru ea și pentru copiii săi. O pâine amară, udată cu lacrimi și câștigată cu multă muncă și nenumărate sacrificii, de aceea, atunci când a simțit că este nedreptățită de către cei pentru care lucra, Alina nu a stat mult pe gânduri și i-a denunțat, cerându-și drepturile.

După doi ani de procese a obținut 31.000 de euro ca despăgubiri pentru drepturile bănești care nu i-au fost plătite la timp, o sumă de bani importantă care răsplătește cinstea și responsabilitatea, tenacitatea și determinarea, răbdarea și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă femeia română la locul de muncă, dar care nu i-au fost recunoscute de către familia pentru care a lucrat.

Alina a muncit ani de zile într-o regiune din centrul Italiei pentru un domn vârstnic care zăcea la pat. O muncă grea, obositoare și stresantă, care îi solicita atât fizicul cât și psihicul și care o obliga la un orar de lucru masacrant. Deși locuia la domiciliul celui pe care îl îngrijea, Alina avea dreptul prin lege la 11 ore de repaus nocturn și alte două ore libere în după amiaza fiecărei zile. Nu i se respectau aceste drepturi, era imposibil, bătrânul avea nevoie de îngrijire continuă, ar mai fi trebuit o altă persoană care să lucreze cu românca noastră pentru a acoperi necesitățile impuse de starea bătrânului. Dar Alina muncea de una singură, punând astfel la grea încercare și sănătatea sa. Până într-o zi, când a simțit că nu mai poate și a decis să demisioneze.

O decizie care nu i-a bucurat pe fiii bătrânului care nu i-au dat Alinei toți banii pe care aceasta avea dreptul conform contractului colectiv de muncă să îi primească. Nu a primit nimic din lichidarea cuvenită iar al treisprezecelea salariu pe care ar fi trebuit să îl primească în luna decembrie a fiecărui an de muncă nu îl văzuse nici măcar o dată!

Amarul din sufletul femeii s-a făcut și mai amar. Dar gândul că munca și sacrificiile sale erau de batjocora familiei pentru care lucrase cinstit până în ultima clipă, precum și datoria pe care simțea că o are pentru copiii săi, au făcut-o pe Alina să înfrunte cu determinare un proces împotriva celor care nu i-au respectat drepturile. S-a adresat avocatului italian Giancarlo Germani, binecunoscut în comunitatea românească din Roma, care i-a reprezentat și apărat drepturile, reușind să obțină pentru românca noastră despăgubiri de la angajator în valoare de 31.000 de euro.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Alina a demisionat în condiții legale” – ne-a declarat avocatul Germani – „nu mai rezista condițiilor de stres fizic și psihic de la locul de muncă și și-a prezentat demisia cu perioada de preaviz necesară în astfel de cazuri. Angajatorul a refuzat să-i plătească lichidarea (TFR – Trattamento di Fine Rapporto, n.r.) și nu-i plătise niciodată al treisprezecelea salariu (tredicesima, n.r.) și alte diferențe de bani la care avea dreptul îngrijitoarea. Judecătorul a înțeles că Alina lucra mult mai multe ore decât cele prevăzute în contractul de muncă și a condamnat angajatorul la plata a 31.000 de euro, plus 3.000 cheltuieli de judecată.”

Procesul a început în luna decembrie 2016 iar sentința s-a dat în urmă cu puține zile, în ianuarie 2019. „Cel mai important factor în derularea procesului în favoarea femeii românce, a fost că a avut doi martori care au depus mărturie și au confirmat cele spuse de Alina”, ne-a declarat avocatul italian. „Nu găsesști prea ușor persoane dispuse să facă acest lucru pentru tine dar este unul dintre elementele cele mai importante în cadrul unui astfel de proces.”

Cât a costat-o pe Alina să denunțe pe cei care au exploatat-o? Mai nimic! Pentru că avocatul Giancarlo Germani și-a încasat onorariul la sfârșitul procesului, după ce s-au obținut banii de la angajator ca și cheltuielile de judecată care au fost plătite tot de către acesta. «În Italia se numește avocat „antistatario”», ne-a lămurit Germani, „ceea ce permite multora să dea în judecată angajatorii fără a cheltui aproape nimic… în ciuda acestei oportunități, multe îngrijitoare renunță și nu își cer drepturile renunțând la niște bani care li se cuvin prin lege”.

Drepturi la care multe femei românce care muncesc în Italia renunță mult prea ușor, de aceea unii angajatori profită în continuare de disponibilitatea și sacrificiile lor. Procesele uneori sunt lungi și obositoare dar aduc la final rezultate satisfăcătoare.

„De multe ori sunt persoane care fac denunțul, începem procedura, apoi mă sună din două în două zile ca să mă întrebe cum decurge totul”, ne mărturisește avocatul despre activitatea sa. „Nu se rezolvă nimic în două zile, înțeleg stresul și nerăbdarea clienților mei dar noi, avocații, avem nevoie de timp pentru a lucra. Răspunsurile nu vin de la o zi la alta, procesele durează, trebuie răbdare din partea celor care denunță. Răbdare care în cele din urmă le va fi răsplătită.”

- Continuarea după publicitate -

În urma cazurilor de exploatare și muncă la negru, a nedreptăților suferite la locul de muncă, în Italia există posibilitatea să fie denunțate aceste fapte la Inspectoratul Teritorial de Muncă, la Garda de Finanze (Guardia di Finanza), prin intermediul unui sindicat care exercită activitatea cu ajutorul birourilor Caf-Patronat sau adresându-se direct unui avocat.

Ce riscă îngrijitoarea care denunță angajatorii care au exploatat-o? Nimic! Îngrijitoarea care denunță un raport de muncă în afara legii („la negru”) sau alte nedreptăți, este considerată victima acestui raport și prin urmare nu riscă absolut nici o sancțiune în cazul în care se va dovedi că a fost constrânsă să lucreze fără un contract de muncă pentru angajator sau dacă a beneficiat de un contract, că acesta nu i-a respectat drepturile cuvenite prin lege.

- Mai multe după publicitate -