Garda de Finanțe (Guardia di Finanza) din Livorno a descoperit o evaziune fiscală de 3.000.000 de euro cauzată de un număr de 75 de menajere și îngrijitoare care lucrează pe teritoriul provinciei Livorno din Toscana.
În cadrul operațiunii denumite „Alla fiera dell’Est” agenții Comandamentului Provincial al Gărzii de Finanțe din Livorno au individuat 75 de asistenți familiari care nu își declaraseră veniturile conform legii italiene fiind acuzați de evaziune fiscală în dauna statului, informează quinewscecina.it.
„În timp ce au perceput, în schimbul asistenței oferite persoanelor în vârstă și a altor persoane care au nevoie de îngrijire, venituri peste pragul la care legea impune obligația de a depune o declarație fiscală” explică agenții de la Garda de Finanțe, „nu și-au îndeplinit obligația de a declara statului italian aceste venituri, evitând impozitarea lor.”
Ancheta a început la Cecina, o localitate din provincia Livorno unde în timpul unui control fiscal finanțatorii au identificat angajarea a doi lucrători la domiciliu, soț și soție, de origine filipineză, care nu își prezentaseră declarația de venituri deși primeau salarii care anual depășeau suma de 8.000 de euro, sumă peste care angajații sunt obligații să prezinte modelul 730 prin care să declare statului veniturile percepute.
În acel moment, în colaborare cu Direcția Provincială a INPS, Garda de Finanțe italiană a declanșat controale în întreaga provincie Livorno referitoare la angajații domiciliari
În urma operațiunii denumită de către agenții fiscali „Alla fiera dell’Est”, s-a descoperit că în perioada cuprinsă între anii 2010 și 2015, 75 de angajați locali din diferite localități ale provinciei, nu au depus declarația de impozit pe venit conform legii pentru o sumă totală de peste 3.000.000 de euro (o medie de aproximativ 40.000 € fiecare) și un impozit în dauna statului de peste 200.000 de euro.
În aproape toate cazurile, persoanele în cauză sunt femei din Europa de Est – Moldova, România și Rusia – care se ocupă de îngrijirea persoanelor în vârstă, fiind angajate ca „badante” și „colf” cu un contract de muncă legal înregistrat.
În localitatea Castagneto Carducci, a fost individuată o îngrijitoare din Republica Moldova care în perioada 2010-2015 a primit „la negru” 80.000 de euro de la asistatul său, un bătrân nobil italian, bani pentru care femeia nu a plătit nici un fel de taxă sau impozit către stat.
Toate cele 75 de persoane în cauză sunt în atenția fiscului italian fiind pasibile de amenzi de la 250 de euro și care pot ajunge la sume de ordinul miilor de euro.
Formularul 730 și obligativitatea depunerii declarației anuale de venit
Atenție!
Dacă salariul dumneavoastră depășește 8.000 euro/an, sunteți obligat să faceți declarația de venituri!
Ca lucrător cu un contract de muncă înregistrat în Italia, percepeţi o retribuţie din care sunt reţinute contribuţiile de asigurări sociale, însă nu şi impozitul pe venit (IRPEF). Din acest motiv, aveţi obligaţia să prezentaţi declarația pe venitul obținut în anul anterior, declarație care în Italia se numește Formularul 730 sau Modello Unico.
În urma prezentării declarației de venit, se face un calcul între taxele cu care suntem datori la stat și cele pe care le-am plătit efectiv în cursul anului; dacă am plătit mai puțin, atunci trebuie să plătim diferența de impozit statului, dacă am dat mai mult, atunci statul ne va da înapoi diferența de bani.
În caz de neprezentare a declarației de venit, riscaţi să primiţi ulterior o solicitare de plată a impozitului cu majorări, din partea autorității fiscale din Italia (Agenzia delle Entrare). Lipsa declarației de venit poate avea ca și consecință amenzi începând de la 250 de euro și care pot ajunge la sume de ordinul miilor de euro.
Pentru completarea declaraţiei de venit şi pentru a verifica ce impozit pe venit trebuie să plătiţi şi scutirile de care puteţi beneficia, vă puteţi adresa celui mai apropiat sediu CAF.
Persoanele care au omis din diferite motive să depună declarația de venituri la termenul stabilit inițial de către autoritatea fiscală, (Agenzia delle Entrate), mai au posibilitatea să o facă prin modelul „Redditi 2017” până la data de 31 octombrie 2017.
Vă mai pot fi de interes următoarele articole:
- Formularul 730: termen limită până la 31 octombrie dacă ai omis să îl depui la termenul stabilit inițial de autoritatea fiscală italiană
- Ce este Formularul 730 și care sunt scutirile de care poți beneficia de la impozitul pe venit ca lucrător în Italia