Italia: 200 de tuneluri de pe autostrăzile italiene prezintă riscuri pentru siguranță conform Ministerului Lucrărilor Publice

- Conținut sponsorizat -

O statistică dezastruoasă în Italia în ceea ce privește rețeaua de autostrăzi a fost făcută publică vineri, 10 ianuarie 2020, de ANSA – Agenzia Nazionale di Stampa Associata, care scrie că 200 de tuneluri care fac parte din această rețea prezintă riscuri pentru siguranța participanților la trafic. Numerele sunt prezentate într-o scrisoare trimisă de Ministerul Lucrărilor Publice din Italia către Pompieri și toate entitățile care operează lucrări publice.

Documentul în cauză arată că 105 dintre aceste tuneluri sunt administrate de compania „Autostrade per l’Italia” (Aspi), în timp ce restul de alte societăți. Potrivit acestui raport, tunelurile mai lungi de 500 de metri pezintă pericole de accidente și prăbușiri, nu sunt etanșate împotriva apei, nu au sisteme de siguranță, benzi de urgență sau ieșiri de urgență și nici lumini de îndrumare în caz de evacuare.

Pe scurt, toate aceste tuneluri nu sunt la normă cu directiva europeană 54 din anul 2004 care prevede multe dintre aceste implementări de siguranță. Printre cele 200 de tuneluri evidențiate în luna noiembrie 2019 în acea scrisoare se numără și „Bertè” de pe A26, unde pe data de 30 decembrie 2019 s-au prăbușit două tone de ciment din tavan. Procuratura din Genova a deschis la acea dată un dosar penal împotriva a necunoscuți până la stabilirea responsabililor.

Cimentul căzut din tavanul tunelului Bertè din Genova

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă societatea Aspi avea la cunoștință care sunt condițiile reale ale tunelurilor și dacă a început lucrărilor de punere în siguranță a infrastructurii. Tunelul Bertè a fost verificat de către tehnicienii SPEA (Società Progettazioni Edili Autostradali), care s-a ocupat de inspecții și întreținere și fusese clasificată cu 40 de puncte, un punctaj scăzut care a declanșat procedura de programare a lucrărilor de restructurare, dar fără nicio grabă.

Conducerea Aspi a venit de asemenea cu o declarație în acest sens și a negat că există riscuri de siguranță în aceste tuneluri.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Aceste reparații necesare constau în instalarea sistemelor de apă, în construcția de drenuri pe șosea, în iluminarea zonelor de evacuare, în implementarea canalelor radio. În rețeaua ASPI, adaptarea acestor instalații este în desfășurare sau, în unele cazuri, deja încheiată, în peste 90% din tunelurile în cauză. Restul de 10% din lucrări sunt premiate”, a transmis compania care administrează peste 50% din aceste autostrăzi.