Secretar general Asociația Domina: „Îngrijitoarele din Italia fără Green Pass riscă amenda și concedierea”

- Conținut sponsorizat -

Vineri, 15 octombrie 2021, a intrat în vigoare noile reguli cu privire la accesul la locul de muncă în contextul pandemiei. Astfel, prezentarea unui Certificat Verde (Green Pass) devine obligatorie pentru angajații din domeniul public sau privat. Cum se va aplica legea în ceea ce privește angajații din sectorul asistenței la domiciliu: colf, îngrijitoare, menajere, baby sitter?

Am discutat despre noile reglementări cu Lorenzo Gasparrini, secretar general al Asociației Domina – Associazione Nazionale Famiglie Datori di Lavoro Domestico, care reunește angajatorii din domeniul asistenței bătrânilor și familiilor italiene. 

Ce se va întâmpla de vineri, 15 octombrie, în familiile unde lucrează persoane precum îngrijitoare, menajere sau bone?

Începând cu 15 octombrie orice angajat trebuie să prezinte la locul de muncă un Green Pass. Deci e valabil și în ceea ce privește lucrătorii din sectorul muncii la domiciliu. Angajatorii au datoria să controleze dacă angajatul are acel document, care se eliberează după vaccinare, după un test anti-Covid sau după ce ai trecut prin boală și are o valabilitate diferită, în funcție de categoriile sus menționate. 

Cum se va verifica, concret, dacă un angajat, să spunem o îngrijitoare sau badante, are sau nu Green pass?

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Se poate controla folosind aplicația oficială descărcată pe celular, VerificaC19.

Mulți angajatori, persoane vârstnice, nu sunt familiarizate cu folosirea unui smartphone sau aplicații. Ce se întâmplă în aceste cazuri?

Aici pot interveni probleme și apar primele dificultăți. Certificatul Green Pass poate fi prezentat pe hârtie sau descărcat pe celular. Unii angajatori îl pot controla pe hârtie, dar aici se pot ivi probleme, pentru au început să circule și certificate false. Deci soluția rămâne verificarea prin cod QR pe aplicație. Într-adevăr, în acest sector sunt mulți angajatori în vârstă, care vor întâmpina probleme. De aceea, noi am solicitat la Ministerul Sănătății instituirea unui număr verde special pentru angajatorii din domeniul asistenței familiare, prin care să se ofere sprijin acelor persoane care nu știu să folosească aplicația. Până acum, nu am primit răspuns la solicitare. 

Ce se întâmplă cu persoanele, de exemplu cu îngrijitoarele care au făcut vaccinul în țara lor?

Vaccinurile făcute în Uniunea Europeană sunt cele aprobate la nivel comunitar. Problema apare când avem angajate vaccinate în alte țări, cu alte vaccinuri care nu sunt aprobate, recunoscute încă în UE, cum ar fi Sputnik sau cel chinezesc. Avem și astfel de cazuri. Deci persoana e vaccinată, dar nu are Green Pass. Așteptăm de la autorități clarificări cu ce se poate face în asemenea cazuri. 

- Continuarea după publicitate -

Ce se întâmplă cu angajații care nu vor să prezinte Green Pass sau să se vaccineze?

Dacă un angajat nu vrea să prezinte Green Pass, el este automat suspendat și nu mai primește salariul. Dacă angajatul nu are certificat verde, să spunem, o persoană fără Green Pass lucrează într-o familie no-vax, care nu cere documentul, atunci, din punct de vedere legal, atât angajatorul, cât și angajatul riscă o amendă între 400 și 1000 de euro.

În România se înregistrează un procent foarte mic de vaccinare. Sunt cazuri de românce din Italia care lucrează în domeniul asistenței de bătrâni sau curățenie și nu sunt vaccinate. Ce se va întâmpla în cazuri similare?

Italia are o cotă foarte mare de persoane vaccinate, cu 85% din populație, pentru că a înțeles că e singura cale prin care se poate ieși din pandemie. Din păcate, în unele țări precum România, Ucraina, avem procente mult mai mici. Printre persoanele care lucrează în domeniul asistenței la domiciliu, româncele sunt cele mai numeroase. Vaccinarea e importantă mai ales pentru că vorbim de o muncă lângă persoane fragile, vulnerabile. Un raport de muncă ce se bazează pe încredere. Dacă punem în pericol persoana asistată, acea legătură de încredere nu mai e valabilă. Deci poate duce la încheierea raportului de muncă, la concediere. 

- Continuarea după publicitate -

În alte domenii, un angajat care nu are Green Pass este suspendat și stă acasă fără salariu. Dar în cazul îngrijitoarelor, casa corespunde cu locul de muncă. Deci riscă nu doar pierderea locului de muncă, ci și a locuinței. E posibil ca să avem o serie de concedieri și o creștere a numărului de italieni care să lucreze în domeniu. 

Dar sunt multe îngrijitoare care s-au vaccinat imediat ce au putut, pentru că așa s-au simțit în siguranță și ele, și la locul de muncă. Au dat dovadă și de empatie pentru cei pe care îi îngrijesc. De circa o lună de zile, noi am dus o campanie de informare cu privire la obligația de a avea un Green Pass de pe 15 octombrie. În această lună, am solicitat Green Pass la încheierea noilor contracte. Mai sunt și cazuri de persoane vârstnice care sunt foarte apropiate de îngrijitoare, după ani de zile, deci chestiunea e mai delicată, e nevoie de înțelegere și respect. 

Se poate estima câte îngrijitoare sunt vaccinate în Italia?

E greu de făcut o estimare, dar, pornind de la calculele noastre, de la datele vaccinării pe regiuni și de la colocviile cu angajatorii, aș putea spune că 30% nu sunt vaccinate. În ultimele săptămâni din ce în ce mai multe angajate se vaccinează, mai ales că unele regiuni au lansat Open Day special pentru aceste categorii. 

- Continuarea după publicitate -

În nordul Italiei, e mai ușor de estimat, pentru că vaccinarea a decurs rapid iar contractele sunt clare. În sud, unde avem multă muncă la negru, e mai dificil de calculat, pentru că efectiv acel raport de muncă nu există pe hârtie. 

Aș vrea să spun în final că e trist să vedem că unii nu văd că vaccinul salvează vieți, e singura noastră cale să ieșim din criza sanitară și să ne întoarcem la normalitate. 

1.Angajatorul trebuie să aibă Green Pass?

Până în prezent, din punct de vedere al prevederilor legale, nu există indicații cu privire la obligația de a avea un Green Pass din partea angajatorului din domeniul asistenței casnice și membrilor familiei acestuia.  

Cu toate acestea, DOMINA îi sfătuiește pe toți angajatori să gestioneze relația de muncă cu un mare simț al responsabilității și să arate propriul Green Pass angajatului.

Să nu uităm că relația de muncă casnică este bazată nu doar pe prevederile legale, ci și pe încrederea reciprocă.

- Continuarea după publicitate -

2. Obligațiile angajatorului 

Angajatorul trebuie să verifice Certificatul verde al angajatului. Este recomandabil să solicite Certificatul verde pe hârtie sau să verifice codul QR cu aplicația sugerată de guvern: „VERIFICA C19” și să noteze data de valabilitate.

3. Ce trebuie făcut dacă lucrătoarea casnică nu are permisul verde sau nu dorește să îl arate?

Angajatorul nu poate permite angajatului fără Green Pass să continue să lucreze. În acest caz, suspendarea de la muncă este necesară până la prezentarea documentului cerut sau în orice caz, până cel târziu la 31 decembrie 2021. Suspendarea echivalează cu neplata salariului și nu are costuri suplimentare. În plus, lucrătorul casnic suspendat poate fi înlocuit.

4. Poate fi concediat un lucrător casnic fără Green Pass?

Lucrătorul casnic nu poate fi concediat dacă nu are Certificatul verde sau nu dorește să-l arate. Cu toate acestea, vă reamintim că, dacă nu mai e un raport de încrederea între părți, poate fi întrerupt contractul cu informare prealabilă. 

5. Sancțiuni pentru angajatori

În cazul în care nu se verifică Certificatul verde, sunt prevăzute sancțiuni administrative pentru angajator de la 400 la 1000 de euro.

- Mai multe după publicitate -