Românii plecați de ani buni în străinătate duc dorul meleagurilor unde s-au născut și nimic nu le poate alina mai bine nostalgia decât o întrevedere cu cei care simt și duc în sufletul lor aceleași sentimente și trăiri. 40 de localnici ai comunei Sâmbăta de Sus, din județul Brașov, care locuiesc acum în Italia, și-au dat întâlnire la Roma sâmbăta trecută, pe 10 iulie.
„Mulți dintre noi nu ne-am văzut de vreo 20 de ani și a fost de-a dreptul emoționat să ne reîntâlnim după atâta amar de vreme. Am fost vreo 40 de oameni la reuniune. Unii dintre ei au venit din Trieste, de la 800 de kilometri depărtare, alții din Calabria, de la peste 600 de kilometri. Suntem oameni care am venit în Italia prin anii ’90 – ’92”, a povestit Nicolae Comșa, unul dintre cei care s-a ocupat de organizarea întâlnirii.
Sâmbetenii au depănat amintiri și au schimbat impresii despre viața pe care o trăiesc acum în Italia
„A fost un moment extraordinar, poate un pic prea scurt, căci cina a ținut prea puțin (până 4.00 dimineața). Prea scurt și prea puțin timp pentru câte aveam să ne spunem! S-a desfășurat într-un ambient sobru și elegant, mai precis o grădină de vară din Roma (în natură, cum ne place nouă, sâmbetenilor, să spunem). Am adunat emoții și bucurii, împletite cu povești și amintiri, pe care le-am scris pe zidurile Romei și nu numai, în decursul atâtor ani de străinătate”, a completat Nicolae Comșa.
O întâlnire de suflet și pentru suflet care ar putea fi un exemplu și pentru românii din alte localități
„Evident că în străinătate este primul eveniment de acest fel și că fiecare dintre noi, cei plecați, am contribuit cu câte puțin pentru a-l realiza la o asemenea anvergură. Vă asigurăm că nu este ușor și este nevoie de multă unitate și voință. Mulțumim tuturor celor care au participat și bineînțeles celor care din diferite motive nu au putut-o face, dar spiritual au fost alături de noi pentru a fi o Sâmbăta unită”, a specificat N. Comșa.
„Fiecare familie a primit o diplomă de participare. Tânăra generație a avut cel mai mult de câștigat. Copiii și tinerii au avut prilejul să se cunoască și s-au înțeles de parcă se știau de la naștere”, a mai povestit Nicolae Comșa.
Tortul întâlnirii a fost unul simbol al localității Sâmbăta de Sus. „În încheiere și ca să recapitulăm, trebuie să ne rezumăm la un singur cuvânt: A fost fantastic!”