În Italia, aproape trei din zece angajați câștigă muncind atât cât ar câștiga dacă ar primi Venitul din cetățenie (ajutor social), relatează Corriere della Sera.
Potrivit raportului anual INPS, pe care luni, 11 iulie, l-a prezentat președintele Institutului de asigurări sociale, Pasquale Tridico, 28% dintre lucrători câștigă mai puțin de 780 de euro pe lună, adică pragul maxim al Venitului de cetățenie recunoscut unui singur beneficiar. „Sunt o armată de 4,3 milioane de muncitori – a explicat Tridico – care câștigă mai puțin de 9 euro brut pe oră”.
O problemă semnalată de președintele INPS a fost cea conform căreia „mulți dintre lucrători sunt angajați pentru un număr redus de ore și primesc salarii care nu le permit să trăiască în demnitate”.
În Italia există o diferență mare în ce privește distribuția veniturilor, a mai subliniat Pasquale Tridico: „10% dintre angajații cu normă întreagă câștigă mai puțin de 1.495 de euro, 50% mai puțin de 2.058 de euro și doar 10% au niveluri salariale mai mari de 3.399 de euro brute”.
Cele mai discriminate sunt femeile: „Salariul lor mediu în 2021 este de 20.415 euro anual, cu 25% mai mic decât media corespunzătoare bărbaților”. Munca prost plătită se reflectă și în pensii, conform raportului INPS, cu 30 de ani de cotizare plătiți și cu un salariu brut de 9 euro pe oră, un muncitor ar putea avea la 65 de ani o pensie de aproximativ 750 de euro.