Federația Muncitorilor Agroindustriali din cadrul sindicatului CGIL din Italia (Federazione Lavoratori AgroIndustria – FLAI), și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că lucrătorii agricoli români, pe care se baza în mare parte recoltarea produselor agricole din această țară, preferă în această perioadă să meargă la muncă în Germania și Marea Britanie, ocolind Italia. „Întrecerea statelor occidentale de a obține cât mai mulți muncitori agricoli din România, ar putea avea consecințe grave asupra economiei italiene, scrie Euronews.
Italia era principala țară de destinație a românilor în căutarea unui loc de muncă, dar se pare că în prezent apar aceștia sunt atrași de atractivitatea salariilor pe care le oferă alte state, la care se adaugă subvenții, cum ar fi călătoriile organizate.
Forța de muncă românească, spun datele FLAI-CGIL, era cea mai mare comunitate de lucru din sectorul agricol italian, cu peste 120.000 de lucrători. O prezență care a crescut an de an, cu un procent de 30% în ultimii 12 ani.
„Vorbim despre lucrători cu abilități în domeniu care au dobândit, de asemenea, un profesionalism în lucrările agricole și, prin urmare, contribuie la calitatea produselor alimentare și a agriculturii Made in Italy”, a explicat sindicalistul Jean-René Bilongo de la Departamentul de Politici pentru Migrație și Incluziune FLAI-CGIL.
„Oamenii nu se gândesc la riscurile la care se expun, punându-și sănătatea în pericol”
Deși guvernele europene au decretat închiderea frontierelor pentru a face față epidemiei de Covid-19, mii de muncitori români călătoresc în țările vest-europene pentru a recolta produsele agricole care vor alimenta populația continentului în lunile următoare. Ei se deplasează pe baza unor acorduri pe care România le-a încheiat cu unele guverne, precum cel german și cel britanic, care prevăd excepții de la închiderea frontierelor și de la oprirea zborurilor. În ciuda riscului exprimat de mai multe ONG-uri cu privire la riscul de contagiune, nevoile economice ale lucrătorilor prevalează preocupărilor pentru propria sănătate, sunt de părere cei de la Euronews.
„Este evident că Germania, Regatul Unit și Franța se pregătesc să obțină cât mai mulți lucrători agricoli din România, a început o adevărată întrecere pentru a acapara cât mai mulți muncitori din această țară”, a afirmat Jean-René Bilongo. El a mai adăugat: „Bineînțeles că există afinități precum cea lingvistică care au făcut întotdeauna ca Italia să fie prima destinație de lucru a românilor, dar acum intră în joc și alți factori, cum ar fi atractivitatea salariilor și obținerea de subvenții, cum ar fi transportul organizat. Exploatarea, caporalatul care se înregistrează de multe ori în agricultura italiană, nu ajută cu siguranță să facă din țara noatră una atractivă pentru acest sector de lucru.”
Soluția: regularizarea imigranților extracomunitari
Italia este astfel nevoită să își îndrepte atenția către imigranții care vin din afara Uniunii Europene. Pentru Italia, regularizarea migranților non-UE deja prezenți pe teritoriul acestei țări este cu siguranță cea mai bună modalitate de a compensa deficitul de forță de muncă, determinat de posibila neîntoarcere a lucrătorilor din Europa de Est care au plecat din cauza urgenței coronavirusului.