Protest de 8 martie al îngrijitoarelor de bătrâni din Italia: „Avem prea multe îndatoriri și prea puține drepturi”

- Conținut sponsorizat -

Zeci de persoane care lucrează în domeniul asistenței persoanelor în vârstă s-au adunat în fața Prefecturii din Napoli luni, 8 martie, unde au cerut să li se recunoască drepturile la locul de muncă și să fie respectat Contractul Colectiv Național de Muncă: „Prea multe îndatoriri, prea puține drepturi” și „Permis de ședere imediat”, au fost două dintre sloganurile demonstrației. Protestul a fost organizat de Rete USB del Lavoro Domestico (USB – Unione Sindacale di Base), scrie dire.it.

„Nu vrem să fim sclave, ci să fim angajate cu un contract de muncă”, a spus Tatiana Gafina, una dintre lucrătoarele prezente în Piazza del Plebiscito. Tatiana este din Rusia și sunt ani de zile de când așteaptă să primească „permesso di soggiorno” (permis de ședere) de la autoritățile italiene: „Lucram deja în Italia, în 2013 când a murit mama mea, dar nu am putut merge în Rusia, pentru că eram clandestină și știam că nu mă voi mai putea întoarce aici la muncă. Fiul meu a crescut 10 ani fără mine!”, a povestit Tatiana.

Pe lângă problema regularizării ridicată de îngrijitoarele din afara Uniunii Europene, s-a manifestat și pentru recunoașterea muncii de „badantă” ca muncă psihică, nu doar fizică și s-a adus în discuție „sindromul Italia”: „Au fost cazuri când unele îngrijitoare au ajuns să-și ia viața”, a declarat pentru sursa citată reprezentantul sindacal Svitlana Hryhorchuk, care a exercitat și ea în trecut activitatea de „badantă”. După ani de zile, închise în case adesea cu pacienți bolnavi de Alzheimer, asistentele familiale pot avea probleme de sănătate mintală.

„În țările noastre, spitalele pentru pacienții bolnavi psihic sunt pline de femei care au lucrat ca îngrijitoare în Italia”, a mai adăugat Svitlana Hryhorchuk. O altă problemă evidențiată de sindicalistă este abuzul de camere de luat vederi pentru a fi monitorizate lucrătoarele: „Am avut plângeri de la îngrijitoare care au fost filmate chiar și în baie sau în camera lor.”

„Pentru multe persoane care lucrează în acest domeniu a fost dificil să se alăture grevei îngrijitoarelor – a continuat Hryhorchuk – și cu atât mai mult să iasă în stradă, dar unele dintre ele au protestat întrerupându-și munca în casele în care sunt angajate sau au atras atenția angajatorilor asupra importanței Contractului Colectiv Național de Muncă prin intermediul rețelelor sociale.”

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI