În 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, în Italia se vor pierde o jumătate de milion de locuri de muncă. Cifra a fost prezentată de președintele Anpal, Mimmo Parisi, în cadrul unei audieri în cadrul Comisiei de Muncă a Senatului.
Potrivit președintelui ANPAL (Agenzia Nazionale Politiche Attive Lavoro), aproximativ 250.000 de locuri de muncă ar putea fi recuperate în 2021, în timp ce la nivelul de angajare pre-pandemie se va putea reveni doar în 2023.
Printre lucrătorii care și-au pierdut sau sunt pe cale să-și piardă locul de muncă se află și foarte mulți cetățeni români.
Îngrijitoare de bătrâni, menajere, zidari, ospătari, bucătari, cameriere etc, lucrători sezonieri, la negru sau cu contracte pe timp indeterminat, s-au trezit de azi pe mâine fără un loc de muncă.
Un caz exemplificativ este cel al unei îngrijitoare românce care, plecată în concediu pentru două săptămâni, a rămaș blocată în țară neavând nicio posibilitate de a se întoarce în Italia. Angajatorul i-a adus la cunoștință că intenționează să o concedieze, pe motiv că nu s-a prezentat la locul de muncă, la data stabilită. Redăm mai jos, mesajul „badantei” românce primit pe pagina Facebook a publicației noastre:
„Am lucrat pentru familia aceasta timp de 6 ani, am venit în țară pe 6 martie pentru două săptămâni care, din păcate, s-au prelungit până acum. Între timp, nora bătrânului la care lucram a decis să îmi închidă contractul de muncă pentru că nu am ajuns înapoi la data stabilită. Nu am detalii exacte de cum și când mi-au făcut lichidarea, nu știu nimic până nu ajung la Roma, am bilet pe 31 mai.”
Pentru a afla dacă s-a procedat corect în acest caz am contactat-o pe Ana Maria Ivan, președinta Asociației româno-italiene APS Maya din Milano. Am aflat că angajatorul a procedat în mod legal, îngrijitoarea a putut fi concediată deoarece nu s-a prezentat la locul de muncă conform înțelegerii prealabile cu angajatorul. Ea poate face acum cerere la INPS pentru indemnizația de șomaj, dacă dovedește că s-a găsit în imposibilitatea de a ajunge la locul de muncă la data prestabilită.
Redăm mai jos răspunsul președintei Asociației româno-italiene APS Maya din Milano:
„Decretul din 11 martie 2020, privind dispozițiile suplimentare de punere în aplicare a decretului-lege nr. 6, din 23 februarie 2020, care conține măsuri urgente privind gestionarea situației de urgență epidemiologică COVID-19, aplicabile pe întreg teritoriul național, a suspendat în întreaga Italie serviciile oferite de majoritatea unităților comerciale, dar și activitățile de servicii la persoană.
Decretul, printre activitățile oferite în mod direct persoanelor, nu menționa însă și munca desfășurată în sectorul casnic (menajere, îngrijitoare și bone). Ministerul de Interne a lămurit în mod explicit faptul că serviciile din sectorul casnic nu se numărau printre cele supuse suspendării, prin urmare, acestea puteau fi continuate.
Întrucât la baza raportului de muncă dintre angajator și îngrijitorul coabitant stă obligația continuității serviciului, în cazul în care nu s-a ajuns la un acord privind suspendarea acestuia, angajatorul poate decide întreruperea contractului individual de muncă din motive justificate (giusta causa).
Prin urmare, în cazul concedierii pentru giusta causa, INPS va efectua verificări menite să excludă riscul de fraudă înainte de a acorda NASPI (indemnizația de șomaj). Tocmai din acest motiv, toate documentele care dovedesc imposibilitatea lucrătoarei de reintrare în Italia trebuie păstrate și prezentate la INPS. De asemenea, lucrătoarea trebuie să păstreze și să prezinte eventuala corespondență avută cu angajatorul în această perioadă.”