„România are o problemă cu acest val de migrație, dar și cu îndepărtarea românilor din diaspora față de România, Am impresia că, uneori, aceștia se simt neinvitați acasă. Am interacționat cu peste 1.500 de români din Spania, Italia, Irlanda Germania în mod direct. În același timp, am făcut și cercetări asupra ideilor lor și am constatat că o mare parte dintre ei vor să revină în țară, dar simt că nu sunt doriți înapoi”
Declarația de mai sus aparține lui Marius Bostan, inițiatorul proiectului de repatriere prin antreprenoriat a românilor de peste hotare pe nume Re>patriot, care consideră că îndepărtarea românilor din diaspora față de România reprezintă o problemă la ora actuală,
De asemenea, el mai declară că repatrierea românilor este o nișă importantă și scopul, cu termen în 2018, este de a crea o imagine a unei Românii unite și nu împărțite între cei din țară și cei din afară.
Re>patriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat inițiat de 30 de lideri in mediul de afaceri românesc care își propune să susțină românii care doresc să revină în România, oferindu-le informații și consiliere pentru a avea acces mai ușor la oportunitățile din România.
”Pentru că în egală măsură, România are nevoie de expertiza și experiența lor.”
Intenția este de a reconstrui România prin încredere, determinare, investiții, transparență și spirit antreprenorial, aducând înapoi în țară antreprenori, investitori, lideri și nu numai.
Re>patriot intenționează de asemenea să susțină și românii care doresc să se întoarcă în țară pur și simplu la un loc de muncă, aducând cu ei expertiza și cunoștințele dobândite în țările adoptive, oferind și acestora informații, consiliere, training și mentorat.
”Inițiat pe 12 februarie 2015, în cadrul Romanian Business Leaders Summit, proiectul Re>patriot se poate mândri până acum cu dezvoltarea unei platforme prin care românii din diaspora pot accesa informații, consultanță și oportunități din țară, organizarea a 7 conferințe de succes pentru românii din Europa și 2 conferințe în țară, organizarea unei Gale Repatriot, lansarea unui apel oficial către autoritățile locale și a conceptului Zilele Diasporei adoptat deja de mai mulți primari vizionari din România.”
În urma unui studiu realizat anul trecut de Open-I Research reiese că 62% dintre românii din străinătate își doresc să deschidă o afacere în România, mulți dintre ei având ca domenii principale de investiții turismul și agricultura. Însă un număr foarte mare dintre ei, mai exact 83%, consideră acest lucru foarte greu de făcut din cauza corupției din țară.
Proiectul Re>patriot este un obiectiv al Fundației Romanian Business-Leaders, organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit iar scopul principal este de a ajuta România să devină un loc mai bun pentru mediul de afaceri responsabil și pentru toți românii.