Update: Moţiunea simplă împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, va fi dezbătută pe 11 iunie în plenul Senatului, de la ora 16,00, a anunţat luni în plen preşedintele de şedinţă, senatorul Doina Federovici.
PNL, USR și PMP cer, printr-o moţiune simplă, demisia ministrului de Externe Teodor Meleşcanu, invocând faptul că oficialul din Guvern a dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota la europarlamentare, pe 26 mai, în secţiile din străinătate. Anunţul a fost făcut în plen de senatorul USR Adrian Wiener.
„Încă din 2016, USR s-a opus numirii domnului Meleşcanu în fotoliul de ministru al afacerilor externe. Aveam motive temeinice să ne îndoim încă de pe atunci de modul în care dumnealui va fi ştiut să ghideze ministerul într-o perioadă atât de bogată în evenimente şi importantă pentru România şi pentru Uniunea Europeană. (…) Este evident că aţi dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota pe 26 mai în secţiile din străinătate. Aţi încălcat un drept constituţional fundamental al cetăţenilor acestui stat. În numele democraţiei republicii noastre, vă cerem să vă daţi demisia pentru restricţionarea dreptului de vot al cetăţenilor”, arată textul moţiunii simple, semnată de PNL şi USR, la adresa ministrului de Externe Teodor Meleşcanu.
Politicienii Opoziţiei îi reproşează ministrului Afacerilor Externe că în Florenţa, unde locuiesc 10.000 de români, în 2016 au fost două secţii de votare iar anul acesta nu a mai existat niciuna. De asemenea, potrivit moţiunii, în Atena a fost o singură secţie de votare faţă de ultimele alegeri din 2016, când au fost două.
„Domnule ministru, numai în oraşul Florenţa din Italia trăiesc aproximativ 10.000 de români. În 2016 au fost două secţii de votare în oraşul Florenţa, domnule ministru. Anul acesta nici măcar una, dar aţi deschis o secţie într-un oraş din apropiere, unde trăiesc 3400 de români: la Prato. De ce aţi decis să închideţi secţiile din Florenţa anul acesta? Daţi-mi voie să vă mai dau un exemplu: în Atena, capitala Greciei, locuiesc aproximativ 1.500 de români. În 2016, în Atena au fost două secţii de votare pentru români. Anul acesta a fost una singură. Ca termen de comparaţie, Ministerul de Externe Bulgar a deschis în acelaşi oraş 13 secţii de votare pentru cetăţenii bulgari”, conform sursei citate.
Senatorii mai reclamă în textul moţiunii şi numărul insuficient de buletine de vot la unele secţii din afară şi lipsa urnelor de vot suplimentare.
„Cum este posibil să se termine buletinele de vot în secţiile din Marea Britanie, unde locuiesc atât de mulţi români? Cetăţenii români care aşteptau la coadă să voteze în Birmingham au trebuit să îndure explicaţia penibilă că stocul de buletine de vot a fost epuizat. În alte secţii de votare nu au fost suficiente nici măcar urnele din carton. Preşedinţii secţiilor de votare au trebuit să plătească din fonduri personale confecţionarea de urne. Domnule ministru, nu avem niciun dubiu că a fost rea-voinţă din partea dumneavoastră faptul că nu aţi estimat corect numărul de urne şi de buletine de vot necesare în secţiile mari de votare. Aţi sperat că românii vor pleca acasă, umiliţi încă o dată de guvernul din care faceţi parte prin nepăsarea lui faţă de ei”, mai arată moţiunea.
Atât partidele de opoziţie, cât şi preşedintele României, au cerut demisiile miniştrilor de Externe şi de Interne, Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan. Cei doi miniştri au anunţat, însă, că nu vor demisiona din funcţiile pe care le deţin.