Un bărbat moldovean care locuiește la Roma, în capitala Italiei, a returnat proprietarului italian un portofel cu documente, cărți de credit și bani, găsit pe stradă. Italianul, a vrut să îl recompenseze pe binefăcător dar acesta a refuzat: „Nu, mulțumesc! Să vă amintiți de mine când aveți nevoie de vreo reparație prin casă.” O poveste cu un final fericit, care dărâmă clișee și prejudecăți.
Italianul care pierduse portofelul este Luca Moriconi, jurnalist la RaiNews24 și impresionat de gestul bărbatului străin care inițial înțelesese că este din România, apoi a specificat că este din Republica Moldova, a povestit totul pe pagina sa de Facebook:
Muncitorul moldovean a găsit portofelul la Roma, în zona cartierului Trieste, în timp ce lucra la un transport de mobilă în zona respectivă, iar în interior erau câteva cărți de credit, permisul de conducere al proprietarului și 90 de euro. Fără să stea pe gânduri, „Federico”, așa cum se recomandă bărbatul din Moldova, a început să-l caute pe păgubaș. Nu avea nici o adresă a sa, așa că a început să se uite pe la blocurile din jur, cu speranța că va găsi numele de pe permisul de conducere din portofel scris pe un interfon. N-a fost să fie, numele „Moriconi” nu era scris la nici un bloc pe strada respectivă, moldoveanul nu avea de unde să știe că bărbatul păgubit locuia de fapt pe strada alăturată.
În acest timp, odată ajuns acasă, Luca Moriconi și-a dat seama că nu mai avea portofelul. A început să caute peste tot, în buzunarele pantalonilor, în cele ale hainei, în geantă dar de portofel nici urmă! Și-a petrecut restul zilei făcând denunțuri și solicitând blocarea cărților de credit. Dar pe seară a primit un telefon: „Bună, numele meu este „Federico”, am găsit portofelul dumneavoastră, totul este înăuntru, chiar și banii. Dați-mi numărul de celular, să vă trimit un mesaj cu adresa mea, așa, veniți și vi-l luați.” Și bărbatul român îi scrie o adresă de pe via Casilina, dincolo de stația de metrou C Giardinetti.
„Pentru a ajunge la mine, Federico a avut mult de lucru” spune jurnalistul. „După ce a găsit portofelul și a verificat toate interfoanele de pe stradă în căutarea numelui meu, a început să mă caute pe rețelele de socializare, m-a identificat pe Instagram și mi-a trimis un mesaj, dar eu l-am văzut mult mai târziu. În cele din urmă, a căutat numărul de telefon fix al casei mele și m-a sunat”.
A doua zi, cei doi se întâlnesc și moldoveanul a vrut să verifice încă o dată dacă Luca Moriconi era cu adevărat proprietarul portofelului: „Federico trăiește împreună cu prietenii săi într-un apartament aflat în afara Romei, unde m-a primit cu un zâmbet și mi-a cerut să-i spun data nașterii” – explică jurnalistul – „pentru a verifica dacă era aceeași cu cea de pe documente. Abia atunci mi-a returnat portofelul, i-am dat în dar un cozonac de Paște pe care-l adusesem cu mine și mi se părea puțin pentru gestul său. În timp ce copiii mei mă așteptau în mașină, l-am întrebat cum aș putea să-l răsplătesc și i-am oferit o recompensă în bani.” Dar bărbatul moldovean nu a acceptat. El a răspuns: „Nu, nu, cumpărați ceva mai bine pentru copiii dumneavoastră, mie îmi place să muncesc, dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți are nevoie de un zidar sau de o mână de ajutor prin gospodărie, dați-i numărul meu.”
„Un răspuns care m-a făcut să zâmbesc mult în sinea mea”, a încheiat jurnalistul, care s-a întors acasă cu vechiul portofel și cu o poveste cu un final fericit. O poveste pe care a scris-o imediat pe pagina sa de Facebook și care are deja sute de aprecieri și numeroase distribuiri.