O tragedie anunțată, care ar fi putut fi evitată dacă autoritățile ar fi acordat o mai mare atenție celor trei plângeri pe care Gabriela le-a depus la carabinieri împotriva soțului său violent. Acest aspect a fost subliniat de mulți dintre cei prezenți marți, 21 iunie, la funeraliile Gabrielei Trandafir și Renatei Alexandra, mamă și fiică, ucise săptămâna trecută la Cavazzona di Castelfranco (provincia Modena).
Cele două femei, în vârstă de 47 și respectiv 22 de ani, au fost ucise de Salvatore Montefusco, soțul mamei. Anterior, Gabriela își denunțase soțul de trei ori la carabinieri pentru violență domestică. Singura măsură care a fost luată împotriva bărbatului a fost retragerea permisului de port-armă, dar Salvatore a continuat să-și păstreze pușca în casă.
Renata era fiica Gabrielei dintr-o relație anterioară. Împreună cu Salvatore, românca avea un fiu în vârstă de 17 ani, care era în casă când mama sa și sora vitregă au fost ucise de tatăl său. Băiatul a fost prezent la înmormântare, înconjurat de membrii familiei, la Biserica ortodoxă Sfânta Cruce din via Ganaceto (Modena), unde a fost oficiat ritualul de înmormântare.
Părinții, sora, frații, nepoții Gabrielei împreună cu colegii de școală ai Renatei, prietenii, colegii de la asociația sportivă unde mergea Renata și mai mulți primari din provincie au asistat la sosirea celor două sicrie albe în fața bisericii și apoi la slujba de înmormântare, relatează Gazzetta di Modena.
„Singură și dezarmată – a citit o prietenă de-a Gabrielei din scrisoarea sa de adio – ai luptat cu întunericul pentru a da demnitate copiilor tăi. Îți cer iertare pentru că din frică, indiferență și egoism ne-am întors cu spatele, rămânând surzi și orbi. Acum veghează-l pe Salvatore junior și dă-i puterea să nu se simtă niciodată singur”.
Pantofi roșii, simbol al luptei împotriva violenței împotriva femeilor, au fost sprijiniți pe cele două sicrie albe cu fotografiile Gabrielei și Renatei în centru. „Acum vedem toți – a spus sora Gabrielei – nu mai suntem orbi la această groază”.
„Cred că fiecăruia dintre noi i-ar fi plăcut ca Renata să fi intrat în biserică cu mama ei în rochia de mireasă albă. Și nu ca acum, una lângă alta în două sicrie albe. Sperăm că o asemenea tragedie nu se va mai întâmpla niciodată. O tragedie pe care părinții, frații, sora, nepoții, prietenii sunt acum nevoiți să o îndure”, a spus preotul.
Până și foștii colegi și profesori de la liceul unde a învățat Renata au sosit pentru a-și lua rămas bun:
„A fost un masacru anunțat – a menționat Rosalba Mele, fost profesoară de desen. „O crimă odioasă săvârșită de mâinile unui bărbat, dar și de toate urechile care nu au ascultat, de toate gurile care nu au vorbit și de toate mâinile care nu au protejat. Sper ca după momentul de durere și rugăciune, în instanță să meargă nu doar bărbatul care a ucis, ci și toți ceilalți care ar fi trebuit să le protejeze.”
La ceremonia de înmormântare au fost prezenți și mulți primari ai localităților din provincia Modena, în frunte cu primarul din Castelfranco Giovanni Gargano și președintele provinciei, Gian Domenico Tomei. „A fost o datorie să fiu aici în această dimineață alături de membrii familiei – a subliniat Gargano – pentru a-i îmbrățișa în această durere. În provincia noastră spunem ferm nu oricărui fel de violență”.
După slujba de înmormântare de la Biserica ortodoxă Sfânta Cruce din Modena, cele două sicrie au plecat spre cimitirul din Conegliano Veneto, localitatea de rezidență a Elenei, sora Gabrielei.
Pe același subiect mai puteți citi: Cele două românce ucise în Italia, mamă și fiică, vor fi înmormântate împreună