În noaptea de luni, 21 ianuarie 2019, carabinierii Comandamentului provincial din Rieti și de la companiile de carabinieri din Roma Casilina, Frascati, Palestrina, Monterotondo, Pomezia și Cervia, au dat curs acțiunii de arestare a 9 persoane, șapte italieni și doi români, acuzați de furt agravat și de spălare de bani, informează Roma Today.
Activitatea de investigație denumită de autorități „BOBCAT” a fost inițiată de Carabinierii Unității de Investigații din Rieti încă din ianuarie 2017, în urma furtului unui camion cu remorcă și a trei excavatoare mari care a avut loc la compania „CA.LGEA COSTRUZIONI SRL” din Rieti, pentru o valoare totală de aproximativ 150.000 de euro.
După o lungă anchetă și în urma a numerose acțiuni de urmărire efectuate în zona de est a Romei și în provinciile Macerata, Ancona și Perugia, autoritățile au reușit să identifice un grup infracțional compus din 9 persoane, dintre care șapte italieni și doi români, care aveau ca obiectiv furtul de mașini agricole de mari dimensiuni. Acestea, erau apoi vândute în România, conform unui „modus operandi” caracterizat printr-o organizare și un profesionalism bine pus la punct.
S-a constatat astfle că infractorii, după ce identificau posibilele obiective, tractoare, excavatoare și alte mașini agricole mari prezente pe șantierele de construcții și societățile agricole situate în provinciile Rieti, Roma, Latina, Macerata, Ancona, L’Aquila și Ravenna, organizau o serie de inspecții pentru a verifica prezența la fața locului a posibilelor pericole care i-ar fi putut da de gol, cum ar fi: camerele de supraveghere video, supravegherea privată sau punctele de control ale poliției.
Odată ce stabileau că pot da lovitura, o echipă de șase sau șapte infractori plecau spre țintă, în general la bordul a două mașini și al unui camion care de obicei erau înmatriculate pe numele altor persoane. Odată ajunși, doi dintre infractori erau lăsați în apropierea șantierului de construcții sau a fermei de unde urmau să fie furate mașinile sau utilajele. Aceștia intrau în interiorul tractoarelor sau a excavatoarelor și dezactivau sistemele de urmărire GPS prin utilizarea unui JAMMER și apoi cu ajutorul unității de comandă le puneau în mișcare. În acest timp, ceilalți infractori, la bordul autoturismelor lor, efectuau o supraveghere discretă asupra zonei, semnalizând orice pericol care le-ar fi putut da peste cap acțiunea. Vehiculul furat era adus în apropierea camionului, era încărcat și se făcea cale întoarsă. Întreaga operațiune a furtului nu dura niciodată mai mult de 45/50 minute.
În timpul drumului de întoarcere, infractorii organizau o adevărată „ștafetă” pentru a semnala prezența forțelor de poliție de-a lungul șoselelor. Camionul cu marfa furată era precedat de una dintre cele două mașini, în timp ce cealaltă îl urma la o oarecare distanță. Odată ajunși în siguranță, intra în rol del de-al optulea complice care avea responsabilitatea de a înlocui toate etichetele sau semnelor distinctive ale vehiculului, să aplice altele care păreau originale și să prelucreze documente noi, complet false, care atestau originalitatea mașinii.
În acest moment, vehiculul furat se dovedea a fi complet „curat” în banca de date și, prin urmare, putea fi dus în străinătate pentru a fi revândut. Un al noulea complice se ocupa de acest lucru organizând transportul cu un alt camion care venea în mod special din România.
În urma investigațiilor efectuate s-a constatat că din ianuarie până în octombrie 2017, infractorii au furat 21 de mașini agricole, cu o valoare totală de aproape un milion de euro. Dintre acestea, șapte vehicule în valoare totală de 420.000 de euro, au fost recuperate și returnate proprietarilor.
La sfârșitul formalităților, șapte dintre cei nouă au fost găsiți și arestați: patru au fost transportați la închisoarea „Regina Coeli” din Roma, unul la cea din Velletri și alte două persoane au fost arestate la domiciliu.
Sunt încă în desfășurare investigații pentru a fi găsiți alți doi membri ai grupului care nu sunt în prezent pe teritoriul Italiei.