Ancheta a pornit de la plângerea făcută de un un bărbat și o femeie de cetățenie română care au fost agresați de către alți cetățeni români, în data de 22 august, 2016, în preajma gării din Trinitapoli, provincia di Barletta-Andria-Trani. În urma acestor agresiuni, cei doi români au fost nevoiți să meargă la spitalul din Cerignola, pentru îngrijiri medicale, de unde carabinierii din Trinitapoli au luat declarațiile lor și au aflat că agresiunea a pornit de la cererea celor două victime de a fi plătite pentru munca depusă, cerere făcută către un alt cetățean român care-i recrutase pentru muncă în agricultură.
De la aceste declarații, dar și din declarațiile multor altor muncitori români și proprietari de terenuri, autoritățile au ajuns cu ancheta până în localitatea San Marco in Lamis, din provincia Foggia, unde au descoperit sediul unei activități ilegale care poate fi descrisă doar cu un singur un cuvânt: sclavie.
Activitatea era condusă de Florin Anușca, cetățean român de 37 de ani, care recruta mână de lucru pentru munca la câmp, în special la cules de roșii, oferindu-le cazare în condiții inumane, fără apă potabilă, curent electric, servicii igenicii și multe alte condiții minime necesare unui trai decent, așa cum au constatat carabinierii la fața locului. Chiar și mâncarea, scrie ziarul online Repubblica, erau obligați să o cumpere de la același Florin Anușca, acesta foarte probabil cumpărând mâncare la un preț scăzut din supermarket și o vindea muncitorilor la un preț mai mare. Iar cei care îndrăzneau să se plângă de aceste condiții, erau agresați de acesta, care profita de nevoia lor de bani pentru a-i exploata la muncă.
Până și transportul de la locul unde aceștia dormeau și până la locul de muncă, trebuiau să și-l asigure ei însăși, muncitorii, aceștia fiind constrânși chiar să cumpere din banii lor un furgon în acest scop, au declarat victimele. Printre cei recrutați și exploatați de Anușca, se aflau chiar și rude ale acestuia.
„Caporalul”, așa cum este denumită de presa italiană această funcție pe care o avea Anușca, era în direct contact cu adevărații angajatori dar victimele exploatate de acesta puteau discuta doar cu el în privința condițiilor și a plății. Florin Anușca se află acum în arest, la penitenciarul din Foggia, în așteptarea procesului.
Vă reamintim cu această ocazie că, în cazul în care aţi fost atras/ă în una din situaţiile expuse mai sus, sau cunoaşteţi persoane care pot fi identificate drept victime ale traficului de fiinţe umane, recomandăm semnalarea neîntârziată la:
- autorităţile locale de poliţie sau carabinieri de pe teritoriul Italiei, (telefon 112);
- misiunile diplomatice și consulare ale României pe teritoriul Italiei;
- linia Tel-verde a ANITP: 004 021 313 31 00 (apelabil şi din străinătate).
Atenție! Nu este obligatoriu să vă dezvăluiți identitatea. Puteți rămâne anonim.
Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, pune la dispoziţia cetăţenilor români un Ghid de informare privind traficul de persoane.
Pentru a descărca Ghidul de informare privind traficul de persoane în format PDF, dați click aici.
Despre „sclavie” sau „traficul de persoane” puteți citi mai multe informații aici.