O femeie în vârstă de 54 de ani, din provincia Torino, a fost salvată după ce medicii de la Ospedale Sant’Anna i-au îndepărtat o tumoare ovariană uriașă, cântărind 19 kg.
Cu câteva săptămâni în urmă, femeia a mers la spitalul Sant’Anna din Torino, plângându-se de dureri abdominale și de senzația de greutate. Ea știa doar că avea un chist ovarian de 7 cm, aparent benign, din 2019.
De-a lungul timpului, s-a obișnuit cu durerea pelviană cronică și a neglijat controalele medicale periodice pe care ar fi trebuit să le efectueze.
Medicii au descoperit o masă pelviană foarte mare, cu dimensiuni maxime de aproximativ 40 cm.
„Trebuie să luăm în considerare că dimensiunile normale ale unui ovar sunt de aproximativ 2 până la 4 cm și cântăresc între 5 și 10 grame. Aceasta oferă o idee mai bună despre cât de enormă era masa tumorală”, au explicat reprezentanții spitalului.
Echipa medicală condusă de dr. Saverio Danese, directorul secției de Ginecologie și Obstetrică 4 de la spitalul Sant’Anna, a internat de urgență femeia și a efectuat investigații imagistice și serologice care au confirmat originea ovariană a leziunii. S-a decis să se intervină chirurgical.
Intervenția chirurgicală de îndepărtare a masei tumorale de 19 kg a fost efectuată cu succes.
„Tehnica folosită a fost laparotomia standard, deoarece pentru astfel de dimensiuni și volum este singura care permite îndepărtarea completă și sigură a tumorii”, au explicat reprezentanții de la Spitalul Sant’Anna.
Rata de supraviețuire la cancerul ovarian
Dacă boala este diagnosticată și tratată din timp, când cancerul încă nu a depășit ovarul, rata de supraviețuire după 5 ani este de 90%.
Dar, datorită simptomelor reduse, care cu greu atrag atenția în stadiile incipiente ale bolii, doar 19% din toate cazurile sunt descoperite la început. Dacă neoplasmul ovarian a fost diagnosticat în stadiul III sau mai târziu, rata de supraviețuire scade dramatic, ajungând până la 29%.