Atunci când avem plăcerea să cunoaștem români din Italia sau din străinătate care, prin ceea ce fac și ceea ce sunt, ne dau sentimentul acela de mândrie pentru simplul fapt că sunt conaționali de-ai noștri și ne fac să ne simțim parte dintr-o comunitate demnă de tot respectul, ni se umple inima de bucurie. Dar bucuria este mult mai mare, sincer vă spunem, atunci când acești români sunt tineri care abia au ajuns la vârsta majoratului și deja au făcut lucruri pe care mulți dintre noi nu reușim nici să ni le imaginăm.
Unul dintre acești tineri este Emanuel Chirilă, un tânăr de numai 19 ani din Iași, care de la frageda vârstă de 9 ani a venit cu familia sa în Italia, în căutarea unui viitor mai bun.
Emanuel nu este singur la părinți, mai are doi frați și două surori, și locuiesc cu toții în San Giovanni Valdarno, provincia Arezzo, unde s-au integrat foarte bine.
„Mama mea este infermieră la Firenze, la Careggi CTO iar tatăl meu lucrează la o fabrică de
săpun din localitatea Figline Valdarno. Mama a lucrat ca infermieră și în România iar tatăl meu, deși laureat ca inginer în mecanică de utilaje agricole, în România a lucrat ca inspector la Centrul de Tranzit al Poștei din Iași”, ne povestește Emanuel despre părinții săi.
Emanuel a studiat în Italia de la vârsta de 9 ani și deși în primii ani de școală a simțit o lejeră discriminare din partea colegilor italieni, odată ajuns la liceu a început să se simtă ca acasă și s-a integrat foarte bine.
În prezent este student la Institutul Tehnic Gallileo Ferraris din San Giovanni Valdarno unde studiază Informatică și Telecomunicații, Emanuel fiind foarte pasionat încă de mic copil de tehnologie și, fiind un copil autodidact, foarte mare parte din cunoștințele sale de acum le-a acumulat pe cont propriu.
„Am început studiind limbajul și platforma de programare Visual Basic 2010 care mi-a plăcut
foarte mult fiindcă-mi permitea să devin eu creatorul programului și să nu mai fiu un simplu
utilizator. Odată ce am învățat bazele programării, am început să studiez cum se folosesc
microcontrolerele. Apoi am început să folosesc platforma open-source ‘Arduino Uno’ care mi-a permis să unesc cunoștințele din programare cu cunoștințele din electronică.”
Dar informatica și tehnologia nu este singura pasiune a lui Emanuel, acesta recunoscând că are o slăbiciune și pentru mașini și motociclete. Combinând cele două pasiuni ale sale, dar și dorința de a-și folosi cunoștințele și capacitățile într-un scop măreț, Emanuel inventează „Casca Inteligentă” pentru motocicliști și scuteriști, sau „Blue Helmet”, așa cum intenționează să o numească oficial când va ieși pe piață.
Este vorba despre o cască de protecție pentru motocicliști și scuteriști care pe lângă faptul că va proteja conducătorul de pericolul unei contuzii la cap, cum face orice cască normală, va avea și diverse funcționalități foarte utile, cum ar fi cea de avertizare prin sms a autorităților sau familiarilor în caz de accident, transmițând locația exactă a accidentatului, va avea senzor de oboseală care controlează dacă ochii șoferului se închid, senzor de coliziune și altele, așa cum se poate vedea în imaginea de mai jos.
Casca, așadar, va fi programată să trimită automat un SMS la salvare sau la un număr predefinit de conducător, în cazul unui accident, trimițând acestora ora, locul, dinamica accidentului și, mai ales, un lucru foarte important de menționat, casca va măsura prin senzori de specialitate chiar și bătăile inimii conducătorului, precum și intensitatea cu care a avut loc impactul.
Mai mult, „Blue Helmet” va avea integrat chiar și un etilotest, care va avertiza conducătorul dacă a băut prea mult, ne spune Emanuel, precum și senzori meniți să avertizeze conducătorul emițând un semnal acustic atunci când nu este atent la drum, întorcându-și privirea în alte direcții, lucru care va fi monitorizat de giroscopul instalat în cască.
Prototipul căștii l-a creat de unul singur, cu un cost de circa 60 de euro, cumpărând produsele de pe Ebay și folosind în mare parte cunoștințele acumulate în privat, în afara școlii. „Prea puțin din ceea ce știu am învățat la școală deoarece am întâlnit profesori nepregătiți și școala nu pregătește elevii destul de bine în acest domeniu. Majoritatea cunoștințelor mele în ambitul tehnologic le am de pe internet și din pasiunea mea pentru tehnologie.”
Foarte plăcut a fost să vedem numeroase articole în presa italiană despre această invenție, cu numele conaționalului nostru scris peste tot, lăudat și apreciat. Despre „Casca Inteligentă” au scris ziare precum Repubblica, La Nazione, Oggi, Valdarno Post, Valdarno24, iar știrea despre invenția sa a ajuns chiar și în Elveția, în unele publicații.
Și asta nu e tot! Un ziar local din Valdarno, Valdarno Post, acolo unde Emanuel locuiește în Italia, l-a numit anul trecut „Valdarnese dell’Anno 2016″. O onoare foarte mare nu numai pentru Emanuel, spunem noi, ci pentru toată comunitatea românească din Italia.
„Merg cu scooter-ul de la 16 ani și am fost mereu pasionat de tehnologie, în special cea care protejează oamenii. Așadar, într-o seară m-am întrebat: dar dacă cineva cade cu motocicleta și pierde conștiința, cine cheamă ajutoare? De aici și idea: dacă o cască de motociclist ar putea face asta în locul nostru, ar fi genial”, povestește Emanuel despre momentul în care i-a venit frumoasa idee de a inventa această „Cască Inteligentă” care va salva vieți.
Apoi a urmat faza succesivă. Emanuel s-a informat în primul rând dacă există așa ceva pe piață în prezent și cum nimănui nu i-a venit această idee până acum, următorul pas era acela de a breveta invenția sa, lucru nu foarte ușor de făcut pentru un tânăr de 18 ani, la vremea aceea, fără un ban în buzunar.
„Nu voiam să fiu o povară pe umerii familiei mele, așadar m-am pus pe treabă propunând invenția mea unor birouri legale din toată Italia. Și astfel am fost contactat după câteva zile de biroul de avocatură specializat în brevetare, Studio Rubino SRL, din Roma, care s-a arătat interesat de proiectul meu. Au fost foarte gentili și mereu disponibili în ceea ce mă privește și au susținut toate cheltuielile legale pentru brevet”, declară Emanuel.
Pasul următor pentru Emanuel este acela de a găsi fonduri pentru a începe producția invenției sale și pentru asta este nevoie de parteneri care să finanțeze procesul de producție al invenției sale. „Sunt în căutare de fonduri pentru finanțare, pentru a pune bazele unei StartUp prin care să comercializez pe viitor acest produs care va oferi mai multă siguranță la bordul motocicletelor”, adaugă Emanuel.
Până în momentul în care va ieși pe piață cu „Blue Helmet”, maxim 2 ani, Emanuel se luptă între timp cu viața de zi cu zi, ca oricare dintre noi. Dimineața merge la facultate, după-amiaza lucrează la proiectele sale iar seara lucrează într-o pizzerie, pentru a nu fi o povară pentru părinții săi din punct de vedere financiar, ca un tânăr conștiincios care este.
Însă visul său este foarte aproape de a se îndeplini complet iar ambiția, inteligența și creativitatea necesare pentru a-l duce la capăt nu-i lipsesc nicidecum.
„Degeaba ai capacități dacă nu ai creativitate. Este nevoie de ambiție, creativitate si să știi clar ceea ce vrei să faci, mai mult ca orice”, spune tânărul nostru conațional.
Întrebat de echipa Rotalianul dacă are de gând să se întoarcă în România definitiv pe viitor, răspunsul lui Emanuel a fost destul de clar:
„Sunt patriot și ador țara mea dar pentru moment voi rămâne în Italia până voi termina
Facultatea de Informatică și până voi lansa pe piață producția invenției mele, asta pentru că
simt că am mai multe posibilități aici în acest moment. Pe viitor am intenția să investesc în România, dacă se vor ivi posibilități și în orice caz sunt sigur că, dacă voi ieși la pensie, mă voi întoarce în România, la Iași.”
Iar noi ne-am dori să cunoaștem pe viitor cât mai mulți români ca Emanuel, a căror poveste să avem onoarea să o transmitem mai departe și să o dăm drept exemplu tuturor acelor români care au un vis de împlinit dar care cred că sunt împiedicați de faptul că sunt printre străini sau că nu au bani și timp să investească în visul lor.
Fiindcă „românul e inventiv”, am crescut de mici cu toții auzind vorba asta, iar inventiv înseamnă să fii creativ, ingenios și ambițios, așa cum este Emanuel Chirilă.