Duminica Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh. Semnificația acestei sărbători

- Conținut sponsorizat -

Sărbătoarea Rusaliilor, cunoscută și sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh, Duminica Mare sau Cincizecimea, este una dintre cele mai importante evenimente din calendarul Bisericii Ortodoxe. Celebrată la 50 de zile după Paști (a opta duminică) această sărbătoare comemorează momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra apostolilor. În anul 2023 este sărbătorită astăzi, 4 iunie.

Rusaliile reprezintă un punct de referință esențial în istoria creștinismului. În acea zi, apostolii, înspăimântați și ascunși într-o încăpere după răstignirea lui Iisus, au primit Duhul Sfânt sub forma unor „limbi ca de foc” care s-au așezat peste fiecare dintre ei. Acest eveniment a marcat începutul misiunii lor de a predica Evanghelia și a fondat Biserica creștină.

În Biserica Ortodoxă, Rusaliile sunt sărbătorite cu mare fast.

Slujbele religioase sunt marcate de o serie de ritualuri și simboluri care comemorează Pogorârea Sfântului Duh.

Bisericile sunt împodobite cu frunze și flori, simbolizând înnoirea și viața adusă de Sfântul Duh. În unele comunități, procesiunile cu icoanele sfinților se organizează pe străzile orașelor și satelor, în semn de bucurie și recunoștință.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O altă tradiție a Rusaliilor în Biserica Ortodoxă este citirea rugăciunii „Cuvine-se cu adevărat”. Această rugăciune, adresată Maicii Domnului, este citită în genunchi, ca un semn de umilință și recunoaștere a rolului Sfântului Duh în viața Bisericii și a credincioșilor.

A doua zi de Rusalii, cunoscută sub numele de „Ziua Sfântului Duh” sau „Lunea Verde”, este, de asemenea, o zi de sărbătoare în care se comemorează binefacerile Sfântului Duh asupra lumii. Este o zi în care se face pomenirea tuturor celor adormiți, iar mormintele sunt împodobite cu flori și ramuri verzi.