Drepturile badantelor și menajerelor din Italia pe perioada concediului de odihnă

- Conținut sponsorizat -

Munca unei îngrijitoare, dacă este făcută cu dăruire, poate fi epuizantă din punct de vedere psihofizic deoarece ea nu are grijă doar de nevoile materiale ale persoanei pe care o îngrijește, ci și de suferințele psihice ale acesteia, care vin la pachet cu bătrânețea și bolile. Badanta ajunge astfel să fie implicată într-o situație emoțională care nu este întotdeauna ușor de gestionat.

De aici și nevoia de a se deconecta din când în când și de a-și lua câteva zile libere pentru a se odihni nu doar fizic, ci și mental. O odihnă, printre altele, prevăzută de Contractul Național de Muncă.

Prezentăm mai jos drepturile pe care lucrătoarele din sectorul casnic le au în ce privește concediul de odihnă

La câte zile de concediu are dreptul o îngrijitoare? Pentru fiecare an de serviciu la același angajator, îngrijitoarea are dreptul la o perioadă de concediu de 26 de zile lucrătoare, plus duminicile și sărbătorile legale.

Numărul de 26 de zile lucrătoare ca drept la odihnă este valabil atât în cazul lucrătorilor care locuiesc cu angajatorul, cât și în cazul lucrătorilor care nu locuiesc cu angajatorul, indiferent de programul de muncă.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dacă aţi lucrat mai puţin de un an, concediul se calculează astfel: 26 : 12 X numărul lunilor de activitate din anul respectiv.

Exemplu: Ioana a lucrat 9 luni ca îngrijitoare pe parcursul ultimului an. La câte zile de concediu are dreptul Ioana?

  • 26 : 12 = 2,16;
  • 2,16 X 9 = 19,44 zile de concediu (rezultatul se rotunjește).

Dreptul de a beneficia de concediu este inalienabil și, de regulă, perioadele de odihnă sunt continue. Lucrătoarea nu poate refuza să beneficieze de zilele de concediu și să lucreze pentru a fi plătită dublu, acest lucru este ilegal.

Angajatorul trebuie să stabilească perioada de vacanță între lunile iunie și septembrie, cu respectarea nevoilor ambelor părți. Mai există și posibilitatea acordării concediului fracționat, în două tranșe, pe baza înțelegerii dintre lucrător și angajator.

Concediul de odihnă nu poate fi luat în perioadele de preaviz, boală sau accident de muncă.

- Continuarea după publicitate -

Badanta de naționalitate străină, la cererea sa și cu acordul angajatorului, poate acumula concediile pe o perioadă de maxim doi ani pentru a avea mai mult timp pentru întoarcerea sa temporară acasă.

Pentru perioada concediului, pe lângă plata salariului normal, badanta va primi banii care i se cuvin pentru masă și cazare. Faptul că lucrătoarea casnică nu va beneficia în perioada concediului său de hrană și cazare în locuința persoanei asistate nu înseamnă că trebuie să renunțe la acești bani. Valoarea indemnizației de cazare și masă pentru anul 2023 este de 6,47 euro pe zi.

Nu badanta are datoria de a-și găsi o înlocuitoare pe durata concediului de odihnă, acest lucru cade în sarcina angajatorului sau a agenției de recrutare.