„Dragnea nu uita, România nu-i a ta!” Proteste în țară împotriva legii grațierii și amnistiei

- Conținut sponsorizat -

În Bucureşti, în jur de 3.000 de persoane au protestat ieri seară, 18 ianuarie, împotriva graţierii şi amnistiei, spunând că de fapt beneficiarii ar fi oamenii politici condamnaţi penal. Oamenii au ieşit în stradă şi în Iaşi, Craiova, Timișoara, Sibiu şi Cluj-Napoca.

Protestatarii, organizați pe rețelele de socializare, au cerut Guvernului să nu adopte ordonanța de modificare a Codului Penal și au îndemnat DNA să nu renunțe la lupta împotriva corupției.

Inițial s-au strâns în jur de 150 de persoane în Piața Universității, s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au plecat într-un marș al solidarității: au blocat circulația, au luat-o pe Bulevardul Magheru, Piața Romană, pentru ca ma apoi să ajungă peste 3000 de persoane în Piața Victoriei.

Protestatarii au strigat, printre altele, „Vrem pușcării, nu amnistii!”, „DNA să vină să vă ia!”, „Ciorbea, demisia!”, „Jos cu Ciorbea!”, „Jos cu Dragnea!”, „PSD, ciuma roşie”,„Demisia!”, „Jos penalii!”, „Afară, afară cu hoții din țară!”, „Colectiv!”, „La închisoare, nu la guvernare”, „Luptă DNA, opriți corupția, vine revoluția!”.

Protestatarii au purtat cartonașe roșii și pancarte pe care scria „Vrem sistem de sănătate, nu iertare de păcate”, „Jos labele de pe Codul penal”, „Dragnea nu uita, România nu-i a ta!”

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La Timişoara, aproximativ o sută de oameni au protestat în Piaţa Victoriei din centrul municipiului, ei având pancarte cu mesaje precum „Graţiere non grata” sau „Spunem nu amnistiei și grațierii”,„Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați”.

Şi în Piaţa Unirii din Iaşi s-au adunat aproximativ o sută de persoane, în majoritate tineri. Ei au scandat împotriva Guvernului, Avocatului Poporului şi a lui liderului PSD, Liviu Dragnea: „Guvernaţi, nu graţiaţi”, „DNA să nu ne laşi vino și la noi la Iaşi”, „Decât la Casa Albă, mai bine la Poarta Albă”. Manifestanţii au avut pancarte pe care scria „Legea graţierii, ruşinea ţării”.

La Sibiu, aproximativ 200 de persoane – tineri şi vârstnici, dar şi câţiva copii – s-au strâns în Piaţa Mare având pancarte pe care se putea citi „Ei graţiaţi, noi furaţi”. Participanţii la protest cântau „Doi elefanţi se legănau pe o pânză a grațierii”. Majoritatea manifestanţilor erau membri sau simpatizanţi ai PNL şi USR.

Aproximativ 30 de persoane au protestat şi la Craiova, în Piaţa Mihai Viteazul, ele afişând banere cu mesaje precum „Nu amnistiei” și „Dragnea, te iubesc”. Protestul a durat câteva zeci de minute.

„Se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată.” O simplă propoziție care ar putea să scoată de după gratii nu mai puțin de 2500 de infractori.

- Continuarea după publicitate -

Nu beneficiază de grațiere cei care sunt acuzați sau au fost găsiți vinovați de: omor, șantaj, agresiuni sexuale, tâlhărie, înșelăciune, proxenetism, trafic de droguri dar și anumite fapte de corupție precum: luarea și darea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență, spălarea de bani (infracțiuni la codul vamal, trafic de persoane, terorism, evaziune fiscală, inslovență).

Specialiștii în drept spun însă că o grațiere colectivă nu poate fi făcută prin ordonanță de urgență ci numai prin lege organică, care trebuie votată în Parlament. Precizările apar în Constituția României la articolele 73 si 115.

Lista celor care au de câștigat de pe urma ordonaței de urgență privind grațierea este lungă. Ministrul Justiției spune că supraaglomerarea din închisori a făcut necesară această măsură. El spune că cel mai devreme în 5 ani s-ar putea construi și da în folosință primele două pușcării noi.

Un nou protest a fost anunțat pentru duminică, 22 ianuarie, în Piața Universității din București, începând cu ora 17.00.