În ziua de luni a Paștelui catolic, în Italia se sărbătorește „Lunea Îngerului” (Il lunedì dell’Angelo), sărbătoare numită în termeni populari „Pasquetta”. Lunea Paștelui catolic ne reamintește întâlnirea îngerului cu femeile care au venit la mormântul lui Iisus Hristos a doua zi după moartea sa. Termenul de „Pasquetta” este cel mai popular folosit pentru a denumi această zi.
Lunea Paștelui a fost declarată de statul italian sărbătoare publică și zi liberă la nivel național în perioada postbelică, după cel de-al doilea război mondial, scopul său fiind de a extinde sărbătorirea Învierii Domnului.
„Pasquetta” este o zi de sărbătoare petrecută în general de italieni împreună cu rudele sau prietenii, într-o excursie, un picnic la iarbă verde și alte activități în aer liber.
Legenda narează că a doua zi după moartea fiului său, Maica Domnului şi celelalte femei de mir purtătoare au mers la mormânt „dis-de-dimineaţă…, pe când răsărea soarele”. Acolo au găsit un înger străjer, care le-a spus:
„Nu vă temeţi, căci ştiu că îl căutaţi pe Isus care a fost ţintuit pe cruce. Nu mai este aici, pentru că a fost sculat din morţi, aşa cum a spus. Veniţi şi vedeţi locul unde a fost pus. Apoi duceţi-vă repede şi spuneţi-le discipolilor săi că a înviat din morţi. Şi iată că el merge înaintea voastră în Galileea. Acolo îl veți vedea. Iată că v-am spus!“ (Matei 28:5-7).