Două tinere din Italia, schimbate la naștere acum 33 de ani. Despăgubiri de peste un milion de euro

- Conținut sponsorizat -

Antonella și Lorena, două tinere de 33 de ani care au descoperit că au fost schimbate între ele imediat după naștere la spitalul din Canosa (Puglia), vor fi despăgubite de Regiunea Puglia cu suma totală de un milion de euro, după sentința dată de Tribunalul Civil din Trani în ziua de luni, 19 septembrie. Această poveste incredibilă este demnă de scenariul unei telenovele de succes.

Era 22 iunie 1989 când două femei tocmai născuseră două fetițe la spitalul din Canosa. Numai că imediat după naștere fetițele au fost inversate în pătuțuri și fiecare mamă a primit practic copilul celeilalte.

Una dintre mame, Caterina, credea că a născut fetița pe nume Lorena dar, în schimb, era mama Antonellei și acum va trebui să fie despăgubită cu 215.000 de euro, la fel și soțul ei. Suma de 81.000 de euro va merge în schimb către celălalt fiu al lor, „pentru că nu a putut trăi pe deplin relația familială (cu sora sa adevărată n.r.)”.

În cazul celei de-a doua fetițe, Antonella, Regiunea îi va plăti aproximativ o jumătate de milion de euro, chiar dacă nicio sumă de bani nu îi poate da înapoi anii pierduți. Potrivit reconstituirii evenimentelor relatate de ziarul „La Repubblica”, mama sa ar fi abandonat-o de mică și tatăl ei a maltratat-o, până în punctul în care a ajuns inițial într-un orfelinat și apoi dată spre adopție, în 2008, unei familii din Foggia (Puglia).

La rândul său, Lorena a avut și ea o relație dificilă cu părinții ei dar mai puțin dramatică.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Descoperirea identităților reale s-a petrecut întâmplător în anul 2012, când s-au uitat la fotografiile lor de pe Facebook și au observat asemănări care nu aveau legături de familie.

Pentru a confirma suspiciunile, anul următor a ieșit rezultatul testului ADN, din care a rezultat că Antonella este fiica Caterinei și Lorena a Loretei. Câțiva ani mai târziu, această primă dovadă a erorii spitalului a dus la două cereri de despăgubire pentru Regiune, prin procesele intentate în fața instanțelor din Bari și Trani.

Cea de-a doua dovadă a fost adusă de Antonella și de părinții ei adevărați împotriva Regiunii și a ASL (Autoritatea Locală de Sănătate) Bari care, cu toate acestea, nu au fost considerate legitime pentru a compensa daunele. Singurul vinovat, în cele din urmă, ar fi Regiunea Puglia, deoarece spitalul din Canosa în care a avut loc schimbul a fost sub conducerea sa.

Schimbul între fetițe ar fi avut loc imediat după naștere, când au fost duse în sala de nou-născuți unde niciuna dintre ele nu a primit brățara de identificare. În acest fel, mamele nu au avut cum să observe eroarea.

Conform sentinței judecătorului, personalul spitalului are obligația de a opera astfel încât nașterea și îngrijirea ulterioară să aibă loc fără daune, dar și să „livreze” mamei nou-născutul pe care l-a adus pe lume. Această culpă a instituției medicale ar fi cauzat daune enorme tuturor persoanelor implicate.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, Regiunea a încercat varianta prescripției, argumentând cu faptul că prejudiciul presupus ar trebui să fie calculat din momentul nașterii. Dar, potrivit instanței, prejudiciul este luat în considerare de numai 10 ani, deoarece protagoniștii poveștii au fost conștienți de schimb din 2012, fapt care elimină orice fel de prescripție. Regiunea va lua în considerare dacă să facă recurs.

Povestea Antonellei și Lorenei seamănă cu ceea ce s-a întâmplat în noaptea de Revelion 1998 în Mazara del Vallo (Sicilia) când două fetițe născute în aceeași zi, la aceeași oră și în același spital au fost schimbate între ele.

După trei ani și după primele îndoieli însoțite de comparații, teste ADN și avocați, judecători și psihologi, toată lumea încerca să dezlege dilema: păstrarea copilului crescut sau schimbul de fetițe între familii?

În final a triumfat legea inimii: fetițele nu vor trebui să sufere pentru neglijența altora, ci vor avea două mame, doi tați și vor crește împreună, ca surorile.