Povestea tristă de viață a unei perechi de cetățeni români, care trăiesc de ani de zile în condiții de sărăcie absolută sub un pod din Piemont, a ajuns în atenția autorităților italiene. Iulia și Iovin au găsit adăpost în ultimii 10 ani sub podul din via Artom, la granița dintre Torino și Nichelino.
Despre cei doi români scrie publicația Cronaca Qui care subliniază faptul că, în plină pandemie de coronavirus, sunt oameni care trăiesc în sărăcie și mizerie, fără condiții igienice elementare. Împreună cu perechea de români trăiesc și doi câini, care latră imediat ce aud pași străini.
„Trăim în mijlocul gunoaielor, ca șobolanii, doar câinii ce mai stau cu noi”, a afirmat Iulia, care a lucrat în trecut ca badantă. Bătrâna pe care o îngrijea locuia pe via Somalia, dar a murit și femeia română a trebuit să plece din apartamentul în care locuia împreună cu asistata sa. „Toți știu că acum locuiesc aici, sub pod. Și unde m-aș putea duce? Cum mi-aș putea permite o chirie dacă nu am un loc de muncă?”
Iovin mai lucrează la piața de legume-fructe când aceasta este deschisă, dă o mână de ajutor comercianților la încărcat și descărcat lăzile cu marfă.
Zona din apropierea râului Sangone, unde trăiesc Iulia și Iovin, este foarte cunoscută printre oamenii străzii, mai ales printre cei de origine străină și în trecut era mult mai populată decât acum. Odată cu pandemia de coronavirus aproape toți cei care populau teritoriul respectiv, dormind în colibe improvizate, au plecat în țările de origine.
Există acolo practic un munte întreg de gunoi și deșeuri de tot felul printre care cărucioare stricate, saltele rupte și mucegăite, roabe, anvelope, umbrele, cartoane și tot felul de obiecte de plastic și metal printre care trăiesc și își fac cuib șobolanii. Se pare însă că situația este cunoscută atât de ASL (Unitatea Sanitară Locală), cât și de Poliția Locală. „Odată a venit aici și primarul din Nichelino”, a povestit Iulia, dar situația nu s-a schimbat cu absolut nimic pentru ei.
Despre Covid au aflat de la aparatul radio care este deschis aproape toată ziua: „Știm că sunt multe victime din cauza acestui virus, eu personal m-aș vaccina, dar nu știu cum să fac și unde să mă duc”, a spus femeia.
Pandemia a accentuat starea de sărăcie a multor oameni care deja se aflau la limita extremă a acesteia. Mulți români s-au întors în țară în ultima perioadă deoarece au rămas fără locuri de muncă și fără posibilitatea de a-și plăti o chirie prin țările din occident. Mai există însă din nefericire categoria celor pe care nu-i așteaptă nimeni și nimic acasă, a celor care își duc traiul de azi pe mâine, printre gunoaie și șobolani, pentru că au fost abandonați mereu la marginea societății de către autorități.