Francis Vandy, fostul comisar al poliției din orașul belgian Charleroi (Valonia), în vârstă de 72 de ani, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare miercuri, 28 septembrie, la Tribunalul provinciei Hainaut sub acuzația de dublă omucidere, deoarece în august 2019 i-ar fi împușcat în cap pe Constantin Tomescu și Gabriel Ghelmegeanu, doi români de 48 și respectiv 45 de ani, informează DH Les Sports+.
În după-amiaza zilei de 28 august 2019, la ora 20:02, fostul polițist belgian a primit un telefon acasă, în Thuillies. 19 minute mai târziu, el se afla deja pe malul iazului său din Forchies-la-Marche, deși rareori mergea acolo seara. Fostul comisar i-a surprins pe cei doi români pe proprietatea sa, în timp ce pescuiau în iaz.
S-au certat, apoi Vandy și-a scos pistolul și l-a împușcat întâi pe Tomescu care s-a prăbușit ucis pe loc de un glonț în frunte. Ulterior, a trimis un alt glonț în capul lui Ghelmegeanu. A doua zi, poliția a găsit cele două cadavrele ascunse într-un tufiș la un kilometru de locul unde-și lăsaseră mașina, un Opel Zafira. Arma dublei crime nu a fost găsită niciodată.
Descris de presa belgiană drept un „cowboy modern”, Vandy declarase că arma lui de serviciu lipsea atunci când a fost demis din poliție. Se suspectează că această armă a fost folosită pentru a ucide cele două victime, deși acest lucru a fost negat cu înverșunare de fostul comisar.
Procurorul general susține că inculpatul are o anumită ură față de români, pe care îi descrie drept „nemernici” și „rebuturi ale umanității”. S-a dus direct la ei și i-a împușcat. „A avut destul timp să cheme poliția, dar și să-și întărească hotărârea luată”, a explicat Hustin.
Vandy a mărturisit că a împușcat victimele în cap cu un pistol marca Glock de calibrul 26. El a folosit o armă letală și a țintit o zonă vitală, într-un punct sensibil. „Și-a justificat faptele declarând că a ucis pentru a nu fi ucis”, a precizat procurorul general.
Pentru Hustin, Vandy nu a acționat în autoapărare. „S-a dus la iaz convins că are legea de partea lui. Nu a fost atacat de cei doi români”, a explicat procurorul general.
Juriul a decis că prima împușcătură, cea care l-a ucis pe Tomescu, a fost „din instinct” în tensiunea momentului și, prin urmare, a fost crimă din culpă. În schimb, cel de-al doilea foc, care l-a ucis pe Ghelmegeanu a fost premeditat.
Cele câteva secunde necesare fostului comisar pentru a realiza că martorul primei crime trebuie eliminat la rândul său, pentru a evita necazurile ulterioare, au însemnat dovezi suficiente pentru a convinge juriul că a fost vorba despre o crimă dublă și nu legitimă apărare.
La pronunțarea verdictului, instanța ar fi ținut cont de vârsta și de starea de sănătate precară a acuzatului, precum și de furia cauzată de pătrunderea românilor pe proprietatea sa.
Aceeași instanță a reținut și faptul că Vandy era un fost polițist și, ca atare, trebuia să respecte legea. În plus, acesta nu a arătat niciun fel de empatie față de familiile îndurerate ale celor două victime, manifestând un vădit caracter antisocial.
Fostul polițist belgian susține că nu este responsabil pentru acțiunile sale, deoarece suferă de „demență frontotemporală”.
Această afecțiune i-a permis să scape în urmă cu 12 ani de un proces în fața instanței penale. La 30 ianuarie 2010, acesta a încercat să treacă prin casele de marcat ale unui magazin cu un bidon de ulei de motor ascuns în haine. Observat de un supraveghetor, acesta a devenit agresiv și a trebuit să fie imobilizat. Condus în biroul paznicului, a scos un pistol și a tras de trei ori, rănind un paznic în stomac. O condamnare a fost respinsă, după ce apărătorii lui Vardy au invocat boala degenerativă care îi afectează creierul.